Гватемала, наследник на духът на маите


Топ атракции в Гватемала

Гватемала е страна в Централна Америка, пресичаща се от две планински вериги и с излаз към два океана. Само южните райони са заети от обширните низини, в които обаче има малко население.

 

Гватемала, наследник на духът на маите

Като цяло големите градове са в планините, като най-старият от тях е Антигуа. Тук може да видите останките на древният град преди и след идването на испанците. Градът е бил столица на испанските колонии в Централна Америка до трагичното земетресение през 1773 година.

Тогава градът е бил изравнен със земята и столицата се премества в сегащният град Гватемала сити.  В западните части на Гватемала се намира едно голямо и кристално синьо езеро Атитлан. Около него има доста малки градчета, които се препитават от водите на езерото. Такъв град - изходна точка за посещение на крайезерните селища е град Панахачел.

Посетете вулканът Тахумулко, който е най-високата точка в Централна Америка. Природата на Гватемала е много красива, макар реките да са плитки и сравнително къси, а горите гъсти и влажни. Страната в древността е била заселена от майте, които са оставили много красиви архитектурни паметници, като града Тикал. Такива постройки има още запазени в Мексико и Хондурас.Guatemala-laguna-resort

Тикал е най-внушителният град на маите до идването на колонистите. Постройките  му са били най-високите на континента – истинско величие на древният народ. Простира се едва на 15 кв. км. и според археолозите е бил населен с около 75000 души. Незнайно защо обаче, той внезапно е бил напуснат от хората живели в него столетия. Град Тикал се намира в националният парк  Тикал и да се наблюдава залеза от тук си е истинска атракция.

Опитайте националната кухня на Гватемала, която включва месо, ориз боб и авокадо, както и местните зеленчуци, отглеждани в низините на страната. Плажната ивица на Гватемала е сравнително малка и не добре разработена, но затова пък цените са достъпни за туристите. Има изградени много туристически екопътеки към вътрешността на Гватемала в джунглата.

Ще намерите доста интересни макар и малки на височина водопади и ще бъдете изненадани от красяците на маймуните по дърветата. Страната се посещава от около 800 хиляди туристи годишно, като най-доброто време за посещение е ноември – април.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения