Биг Бенда в Лондон стана като наклонената кула в Пиза


Биг Бенда в Лондон стана като наклонената кула в Пиза

Кулата Биг Бен в Лондон се е навела толкова много, че  наклона може да се види с невъоръжено око, споделят строителните инженери.

Биг Бенда в Лондон стана като наклонената кула в Пиза

Инспекторите са открили, че часовниковата кула в Двореца  Уестминстър е получила наклон, което се увеличава с всяка година.

Върха на кулата е почти един и половина метра над перпендикуляра - толкова далеч, че експертите казват, че наклонът е видим с невъоръжено око.

Кулата Биг Бен потъва

Ако движението  остане некоригирано, кулата един ден ще падне. Въпреки това не бива да се притесняваме много.big ben se naklanq

При сегашната си скорост,  ще е необходимо около 4000 години, за да достигне ъгъла на Наклонената кула в Пиза, и още по-дълго, за да се събори.

В най-добрият случай поне ще е атракция за туристите , които ще са впечатлени от „модерната сграда”.Строителни инженери вярват, че кулата - известна разговорно като Биг Бен, "потъва" защото натиска земята, върху която е построена. 

Биг Бен в Лондон пропада

Понеже натиска е неравномерен потъването става по-бързо от северната страна, отколкото от  южната.

Проблемът е от десетилетия строителни работи около подножието на конструкцията висока триста и петнайсет фута (96м) , с 11 етажа и 393 стълби - тъй като е завършена през 1858.

Друг проблем е и  канализацията, построена през 1860 г. както  и подземния паркинг за депутатите през 1970.

Истината е, че мониторингът от  2003 г. насам показва, че  наклона е продължил да нараства 0,9mm на  година.Въпреки това по часовниковата кула  вече се образуват пукнатини по стените. 

Според Джон Burland, заслужил професор и старши изследовател от Кралския колеж в Лондон, който е работил на Биг Бен кулата и на тази в Пиза - казва: "Наклона наистина е видим и доста туристи снимат точно заради това сградата. На този етап няма място за притеснениепоне още няколко години."

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения