Круизи по света


Ваканция на остров Реюнион

Ваканция на остров Реюнион, малко парче земя, разположено близо до големия и известен остров Мадагаскар. До преди две години не бях чувала нищо за него, докато не прочетох реклама на една от големите авиокомпании за билетна промоция, включваща о-в Мавриций и Реюнион. Ние сме отрасли на морския бряг и възможността да лежим на плажа в Мавриций не ни привлече. Така възникна идеята да "проучим" това "ново" място.

 

А то се оказа изключително интересно. Първо, защото е част от Франция, т.е. от Европейския съюз. Второ, защото въпреки, че е само 2500 кв. километра, природата му и климатът са изключително разнообразни. Поради вулканичния си произход и тропическия климат растителността е великолепна, а също могат да се видят забележителните тамаринови гори. Докато край плажа температурата обичайно е около 30 градуса, високо в планината, отдалечена от него само на няколко километра, е доста хладно.

Най-високият връх е над 3000 м., а има и много други. Прекрасно място за планинари, катерачи и любители на акули. Тук повечето плажове са забранени за къпане поради най-високата концентрация на акули в света и естествено най-много жертви. Но има една лагуна, оградена от корали и дълга 40 км., където къпането, плуването, гмуркането, каяк и всички други са абсолютно удоволствие. Подводният свят е шарено великолепен.

Кои са природните забележителности на Реюнион

 • Piton de la Fournaise – активен вулкан с много планински пътеки
 • Piton des Neiges - активен вулкан с много туристически пътеки
 • Mafate – калдера на вулкан
 • Cascade de Grand Galet – няколко водопада събрани в едно и каньон с река
 • Trou de Fer – много живописен висок водопад
 • Plage de Boucan Canot най-посещаваният и екзотичен плаж на острова

В този зноен юлски ден предлагам прохладна разходка около невероятната красота на остров Реюнион с гледки към Индийския океан. Това е третият по големина океан, покрива 20% от повърхността на Земята и е най-топлият. През сухия сезон духат силни мусонни ветрове, но пък залезът на тропическото слънце е уникален.

Ниското съдържание на кислород в океанската вода възпрепятства морското разнообразие. Но пък могат да се видят делфини и костенурки, които успяхме да заснемем. Местните власти полагат сериозни усилия да наложат екологични правила за туристите и да опазят уникалния естествен коралов риф, дълъг 7 км и морските животни в лагуната край плажа Ермитаж. Гмуркането в лагуната, част от резервата Ла Реюнион е разрешено при условие, че разнообразните пъстроцветни риби се пазят и не се обезпокояват.

Разбира се, ние се придържахме към изискванията. Прилагането и изучаването на подобни дейности за консервация  и опазване на природното наследство също станаха част от учебната програма на обучението по предприемачество по проект "Start-up Lighthouse", Еразъм+ . Тези иновативни подходи ще бъдат приложени по време на 6-тото издания на Иновационния лагер за девойки-предприемачи през октомври 2022.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

 • Приятели
 • Полезни сайтове
 • Приятели
 • Friends
 • Friends
 • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения