Наблюдения в нощното небе за астероиди


Как астероидите стават двойни

Дейвид Полишок  от  университета в Тел Авив , Израел, и неговият ръководител проф. Ной Брош  успяха  да докажат, че астероидите не са огромни каменни блокове, а  се състоят от малки камъни, които се държат заедно посредством притегателната  сила, съобщи прес-аташето на  университета. В случай, че един от камъните, който съставлява  астероида  започне да се движи по-бързо от другите, центробежната сила го заставя заедно с  най-близките до него  камъни  да се откъснат от астероида. Така се образува  втори парен  астероид.

Наблюдения в нощното небе за астероиди

Според  д-р Брош, на астероида влияят най-разнообразни сили. Сред тях,влизат силата на привличане на големите планети и радиоактивните лъчения на слънцето, които могат да предизвикат отсъсване на камъни, принадлежащи на астероида. Астероиди образувани от някой по-голям  астероид, са склонни да се движат по една и съща орбита, въпреки че те могат да се намират на хиляди километри един от друг.

Анализът на този феномен Дейвид Полишок  и колегите му проучили  35 двойки  астероиди. Те извършвали наблюденията си с помоща на обсерваторията на  университета в Тел Авив, разположен в пустинята Негев.Астероидът  е  сравнително малко небесно тяло. Повечето астероиди обикалящи  около Слънцето са  между орбитите на  Марс и Юпитер, но понякога влизат в орбитата и на Земята. Смята се, че астероидите и кометите - са останки от вещество, преди 4,5 милиарда години, служейки  като строителен материал за големите планети. Първият астероид е забелязан през 1801 година, а до края на ХХ век броят на известните астероиди вече е близо  10 000. Съгласно  актуалните данни  двойните астероиди съставляват, около 16% от всички астероиди.

Да припомним, че наскоро  два астероида летяха към  Земята. Тази двойна мисия можеше  да се види с телескоп. Астероида 2010 RX30, чиято дължина варира между  10-20 м, летеше на дистанция  от 97 000 км от Земята, а 11 часа след него  на разстояние от около 30 000 км  астероида 2010 RF12, чиято дължина варира 6-14 м. Астероидите  са били открити в Астрономическа обсерватория Catalina Sky Survey, Аризона, САЩ. А учените от центъра за изследване на малки  планети и  астрофизическата  обсерватория в Кънектикът, Масачузетс, САЩ, направиха изчисления, показващи, че астероидите няма да се ударят с нашата планета.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения