Полетите в космоса вредят на здравето


Полетите в космоса вредят на здравето

Екип от учени начело с Робърт Фитц , професор от Marquette University, Уисконсин, САЩ, установи, че астронавтите  след 6 месеца престой на борда на Международната космическа станция загубват 40% от мускулната си ефективност.  Това означава, че показателите на 30-50-годишният астронавт след полет са приблизително еднакви с показателите на  80-годишен мъж, съобщава "Дейли Телеграф".

Полетите в космоса вредят на здравето

Учените провеждат изследвания на организма на 9 руски и американски астронавти преди и след 6-месечен престой на борда на МКС. В резултат на това мускулите  намаляват значително, въпреки постоянното обучение на астронавтите в тренажорите, инсталирани на станцията.Най-уязвими се оказват мускулите на мишниците, които  намаляват  с повече от 50%. "Очевидно е, че тези  тъкани са най-уязвими от към  мускулна маса. Това може да доведе до намаляване способността на екипите да изпълняват задачи, които изискват прилагането на усилията, "- коментира резултатите професор  Фитц.

Учените също се опасяват , че ще възникнат проблемите, свързани с планираните мисии до Марс. НАСА планира, че корабът трябва да достигне Марс за 10 месеца. И ако предположим че ще има  едногодишен престой в Червената планета, пътуване, трябва да отнеме около 3 години. Фитц счита, че поради намаляване на мускулната маса, астронавтите няма да бъдат в състояние да изпълняват  дори и ежедневната работа в скафандара.

За да реши този проблем Фитц предлага  създаването на нова совалка, която може да бъде закачена  до МКС за 6-9 месеца. Астронавтите ще бъдат  в космоса в рамките на определено време да свикнат  с повече натоварвания, а и да могат своевременно да се евакуират при спешна нужда на Земята.

Нека припомни, че през 2009 г. лекарите от  военната  болница в Nandzine, Китай направиха пълен списък за подбор на бъдещите тайконавти.В него са включени  100 изисквания за здравето на кандидатите. Според този списък, тялото на бъдещите изследователи не трябва да има белези от рани, а най-малко три поколения назад  не трябва да страдат от  всички сериозни заболявания. Освен това, абсолютно наложително е  за астронавта да нямат дори  зъбен кариес и лош дъх на устата. "Това може да попречи на другите членове на екипа, който ще бъдат  с него в затворено пространство", - обяснява д-р Шъ Бин Бин.Хрема, трихофития и алергия също пречи  по пътя към звездите. Излишно е да казваме, че освен  добро здраве, покорителя  на космоса трябва да бъде отзивчив  и с приятен характер.

Пътуване, което е насрочено за февруари 2031, ще отнеме около 30 месеца, от които директно пътуване до Марс ще отнеме около 6-7 месеца. Стойноста  на проекта варира между 20-450 милиарда долара.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения