Какъв е цветът на Вселената?


Какъв е цветът на Вселената?

Какъв е цветът на Вселената?

А) черен със сребърни точки  Б) сребрист с черни точки  В) бледозелен  Г) бежов

Официално Вселената е бежова.

Какъв е цветът на Вселената?

През 2002г., след като анализирали светлината от 200 000 галактики, регистрирани от Австралийската инспекция по червеното отместване на галактиките,  американските учени от университета ,, Джон Хопкинс” стигнали до заключението, че Вселената е бледозелена. Те всели стандарта за цветове на ,, Дюлукс” и цветът на Вселената попадал някъде между мексиканска мента, нефрит и шангри-ла-силк.

Обаче само няколко седмици след тяхното съобщение до Американското астрономическо общество те трябва да признаят, че са направили грешка в изчисленията и че цветът на Вселената всъщност е тъмнобежов.Още от 17 век най-големите умове са се занимавали с въпроса защо нощното небе е черно. Ако Вселената е безкрайна и съдържа безкраен брой сравнително равномерно разпределени звезди, накъдето и да погледнеш, трябва да видиш звезда и нощното небе трябва да е светло като ден.

Това е известно като парадокса на Олберт, един немски астроном, който е описал проблема през 1826г. Досега няма задоволителен отговор на този въпрос. Може би броят на звездите не е безкраен, може би светлината на най-далечните звезди все още не е достигнала до нас. Решението на Олиберт е, че някога не всички звезди са светели и че нещо впоследствие ги е запалило.

Едгар Алан По в пророческата си поема ,, Еурека” за първи път е изказал предположението, че светлината от най-далечните звезди все още не е достигнала до нас.През 2003г. супердълбочинната камера на телескопа „Хъбъл” била насочена към привидно най- празната част от нощното небе и филмът бил експониран в продължение на един милион секунди(около 11 дни). Полученото изображение показва десетки хиляди неизвестни досега галактики, всяка от които се състои от стотици милиони звезди.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения