Културен Портал, български портал за изкуство, общество и кулутра


Козметика от времето на Тутанкамон

Идеално запазен древен египетски козметичен набор от  времето на фараона Тутанкамон ще бъде продадени на търг в  Лондон , Великобритания на 2 декември, пише вестник Daily Mail.

Комплектът включва бронзов бръснач, игли за коса и дървен буркан със следи от мастило.Учените не могат да отговорят на въпроса дали всичко това е принадлежало на жена или мъж, защото древните египтяни и от двата пола са се  бръснели, правили са си кичури на косата и са слагали очни спирали.

Въпреки това собственика на този стар "козметичен" набор е бил важна особа, защото тези елементи са били лукс преди 3300 г.drevna kozmetika

Козметика в античният свят

Например, дървото, от което е направен комплекта не се намира в пустинен Египет и е ценна стока за износ.
"Очевидно, тези неща са били поставени в гроба на своя собственик за да го придружават в задгробния му  живот" - казва Рупърт Уейс  аукционер от Лондон, който продава древни артефакти.

 При  него "козметиката" попада от американски колекционер с фамилия Нууп.Древния египетски козметичен комплект е в отлично състояние и се оценява на  £ 8000. Г-н Уейс изрази надежда, че в крайна сметка най-добрият вариант е находката да попадне в музей.drevna igla za kosa

Козметиката на древният Египет

Спомнете си, че  фараона Тутанкамон  управлява Египет от  1333-1323 г. пр. Хр. Той се възкачва на престола на  9 годишна възраст и умира на около 19 години.

 Славата му дошла след  откриването на гробницата му  през 1922 г. от двама англичани - египтолога Хауърд Картър и любителя археолог Лорд Карнавън.

Снимайки се с  известната маска на Тутанкамон, Картър я поврежда с  остър предмет. В допълнение мумията  е стояла прекалено дълго на слънце.egipetski mastilnik

Въпреки това, според египетските археолози  мумията е добре запазена и представлява уникално зрелище.ДНК анализа на младия фараон позволи на учените да научат много за семейството му: някои от роднините на фараона, както и самият той страда от редица генетични заболявания. Младият фараон е страдал от неизлечима болест на костите и е имал деформации.

Най-вероятно той даже не е можел да ходи без патерици. В допълнение той е бил нисък  и му липсвали пръсти на десния крак. Не е установена с точност и причината за смъртта на Тутанкамон: някои смятат, че той  е починал от отравяне на кръвта в резултат от травма, други твърдят, че 19-годишният управител  на Египет е бил жертва на малария .

Едно скорошно  генетично изследване  показа, че 70% от населението  на Великобритания  и около половината от хората, живеещи в  Западна Европа , са роднини на Тутанкамон.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения