Най-красивите замъци в Чехия


Най-посещаваните замъци в Чехия

Чехия е страна в централна Европа, без излаз на море. Климатът е континентален и макар географски погледнато да няма някакви сериозни претенции като високи планини, както са например Алпите за  Швейцария или Австрия или красиви морски плажове като България или Гърция. Все пак богатата история на Чехия особенно средновековната и отреждат едно от първите места в архитектурно отношение сред богатите западноевропейски страни.

Като се има на предвид, че замъците в тази бивша социалистическа страна са били засенчвани от замъците в Австрия и замъците в Германия, то през последните години туристическият интерес е огромен. Тук ще ви предложим само някои от забележителностите  на Чехия, които си заслужава да посетите.

 

Най-красивите замъци в Чехия

Замъкът Прага – огромен по своите размери замък, който е бил седалище на чешките крале. Много добре реставрира и поддържан през годините, основна туристическа атракция на Чехия. Дворецът е съвкупност от църкви, укрепления и дворцови постройки.

Замъкът Вевери – намира се близо до  град Бърно, чешка Моравия. Това е най-старият добре запазен замък в Чехия построен в бароков стил. До замъка може да се достигне с лодка, идеален начин за релаксация сред природата на Чехия.

Величественни замъци в Чешката република

Замъкът Боузов – изключително красив замък, служил като декор на много филмови продукции. Издигнат в началото на 14 век в северозападна Моравия от моравската аристокрация с цел защита на търговският път  Оломоутц и Лостице. В архитектурно отношение целият комплекс е една смесица от готика, неоготика и ренесанс.

Замъкът Хлубока е построен през  XVI век и представлява  система от укрепления за защита от атаките на страните членки на  Свещената Римска империя. Castle-Czech-RepublicЩе ви направи впечатление модерната за онова време визия и нейният светлобял цвят. От 1947 година този замък е национализиран и е владение на Чешката република. Отворен е за посещения целогодишно.

Замъкът Янув – полуразрушен замък намиращ се в парка Леднице . Младите хора го предпочитат за разходка през лятото, защото е много добра романтична дестинация. Построен е като ловна резиденция на местните аристократи, много напомняща като архитектура на английските замъци.

Замъкът Леднице – впечатляваща барокова архитектура сред красив парк до река Дийе. Впечатление прави на посетителите добрата постройка на балконите, зъберите, комините и местата за наблюдение. Най-добре си личи фасадата на дворцовият комплекс  и зидарията от недялан камък.

Дворецът Карлщайн – най-посещаваната туристическа атракция в Чехия извън столицата Прага. Намира се в област Бохемия на 30 км от Прага. Извисява се величественно на един хълм над селцето Карлщайн. Дворцовият комплекс е замислен и построен по времето на крал Шарл IV между 1348 – 1357 година и се служел за защита на източните провинции на Свещената Римска империя.

Други интересни замъци в Чехия, които си заслужава да посетите са : Замъкът Злеби, Замъкът Орлик, замъкът Цървена Лота и други.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения