Динозаврите са страдали от артрит също като хората


Болести, от които са страдали динозаврите

Накои неща никога не се променят, дори и следмилиони години. Изследователите, попаднали на  гигантски  осем метров pliosaurus и установили интересен факт след подробно изучаване на скелета . Плиозавърът е страдал от артрит  в областта на челюстите. Извлечените данни са от 20 см. зъби, които са били доста износени, поради силно повредената челюст. Тъй като хранене било нарушено, което в крайна сметка е една от причините за смъртта на този екземпляр живял преди преди 150 милиона години.

 

Динозаврите са страдали от артрит също като хората

Д-р Джудит Сасон, от Бристолския университет, е била силно изненадана от откритие на пробния образец, който  за първи път е бил изложен в градския музей на Бристол и по-специално в художествената галерия. Праисторическото животно е имало глава на крокодил с къс врат и тяло на кит с четири мощни плавници, с които е плувал и преследвал плячката си, съобщава вестник „Palaeontology”.

Според телосложението на скелета животното е женско. Д-р Сасон скоро забелязах, че има признаци на дегенеративно заболяване, подобно на човешки артрит. Самата челюст в лявата си част е  ерозирала, измествайки долната челюст на една страна.

Петната по костите, показват, че динозавърът  е продължил да се храни, въпреки състоянието на отслабените си челюсти.  След време челюстта станала толкова слаба че се счупва, което е довело  в крайна сметка до фаталната смърт.dinozavri

Д-р Сасон допълва: "По същия начин е и при застаряването на хората. Те  развиват артрит в  бедрата, който се лекува трудно. За жалост при  тази стара женска динозавър артрита в областта на челюстите е довел до трайни увреждания, макар че тя се е борила и оцеляла за известно време.

Проф. Майк Бентън, сътрудник по проекта, заяви: "Можете да видите тези видове деформации и при съвременните живи животни, като крокодили или кашалоти. Те може да оцелеят в продължение на години, докато  все още са в състояние да се хранят. " Това е доста болезнено.

Не забравяйте, че на измисления кит Моби Дик от романа на Херман Мелвил, е имал  криви челюсти!"

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения