Нови снимки от най-големият радиотелескоп


Зашеметяващи първи снимки от най-модерният радиотелескоп в света

След дълги години на проектиране, изграждане и монтаж в Южна Америка в Северно Чили в  Андите на височина от пет хиляди метра над морското равнище, на платото Чахантор се откри обсерваторията ALMA (Atacama Large Millimeter Array).

Нови снимки от най-големият радиотелескоп

Тя се счита за  най-добре оборудваната в света наземна обсерватория , съобщава Space.com.Неговият  голям  радиотелескоп е на стойност 1,3 милиарда щатски долара и е създаден с участието на специалисти от много страни. 

Изследователите се надяват, че  ще получат информация за най-отдалечените и студени обекти на Вселената, включително и газовите облаци, от които се образуват звездите и  планетите.

Открития в дълбокият космос

От тази информация за най-отдалечените обекти ще се разбере  нещо повече  за ранната еволюция на Вселената. "Създадохме тази система от милиметрови и субмилиметрови  радиотелескопи в едно от най-отдалечените кътчета на Земята.moshten radioteleskop

Преди десетина години за такова нещо бихме само си мечтали" - казва един от координаторите на проекта, Марк Маккинъм от националната радио-обсерватория на САЩ.

В чест на тържественото събитие, астрономите  показаха на обществото, едно от първите изображения на обсерваторията ALMA все още в изпитване на оборудването.

Най-мощният радиотелескоп в света

 На снимката - две взаимодействащи спирални галактики NGC 4038 и NGC 4039, известни като "антени Galaxy".Те са разположени в съзвездието Corvus намиращо се  на 70 милиона светлинни години.

На снимките са  получени изображения на галактиките  в двата диапазона на радиовълните. Когато бъде пусната в експлоатация още една допълнителна антена ще бъдем в състояние  да получим по-ясни снимки.

 В момента има вече 19 радиотелескопи, а през  2013 г., трябва да станат вече 66. Координиращата  работата на всички телескопи се извършва от суперкомпютър. 

Обсерваторията вече е получила 900 заявки за използване на голямият  радиотелескоп, и се очаква, че през следващите девет месеца ще се осъществят  около сто изследователски проекти.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения