Кои са донори на костен мозък


На призивите за донори на костен мозък може да се отзове всеки

На теория това е вярно. Практически това може да стане, когато участват стотици хиляди души. В началото се започва с малко кръвна проба.

Кои са донори на костен мозък

Пет милиметра от специалната материя могат да бъдат първата стъпка, за да се спаси живот на болен от рак.

Все по-често има призиви да помогнем на хората с кръводаряване: във верижните писма, изпращани по електронната поща се описва съдбата на болния, медиите разказват за засегнати лица, които отчаяно търсят дарители на костен мозък .

Нека да станем донори на костен мозък!

Статистически погледнато на всеки два часа в Германия по един човек се разболява от левкемия. Понякога за тези 4 000 нови болни от левкемия трансплантацията на стволови клетки е последен шанс за лечение.извличане на костен мозък

За трансплантация на клетките, образуващи кръвта, трябва да се намери подходящ донор, а това често не е лесно. Освен кръвната група при донора и при реципиента трябва да съвпадат и различни признаци на тъканите, което се случва изключително рядко.

Лечение на левкемия - донорство

През 1991г. за по-добра координация при търсенето на донор бе създадена Немската банка на дарителите на костен мозък (DKMS).

Междувременно почти 980 000 души са определени по признаци на кръвта и тъканите. Успешната идея за това начинание води до спасяването на два или три човешки живота на ден.

Въпреки огромния брой на донорите до днес само 75 процента от болните успяват да намерят подходящ донор. Затова Германската банка на дарителите на костен мозък в рекламната си акция се опитва да намери още донори, които скоро ще станат 1 000 000, за да спасят човешки живот.доктор и рецепиент

Самото донорство е възможно по два начина: под пълна упойка от тазовата кост се изтегля един литър смес от костен мозък и кръв и реципиентът го получава под формата на трансфузия.

Друга възможност е извличане на на стволови клетки от кръвта, след като на донора в продължение на пет дни се инжектира субстанция, подобна на хормони с което се стимулира производството на стволови клетки.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения