Как акулата усеща плячката си


Учените откриха принципа на обонянието при акулите

Акулата е с изключително остро  обоняние, но механизмите регулиращи тези способности за учените са все още неясни.

Как акулата усеща плячката си

Авторите на новото изследване, проведоха експерименти с  акулите от вида „Mustelus Canis”, при което на муцуната им е надянат  специален шлем. В тази своево рода каска са монтирани две тръби-съответно в лявата и дясната ноздра , в които  изследователите  изпращат  течност, която е получена в резултат от задържането на  на калмарите в морската вода.Глобално затопляне на Земята

Как акулите усещат във водата кръв

Учените регулират  времето на подаване на  течностите и съответно тяхната  концентрация, като  наблюдават поведението  на рибата в зависимост от промените в тези параметри.

Оказва се, че акулите се насочват с  една от ноздрите към   миризмата ,която първа попада в  съответната ноздра, а не както се е смятало преди, че тези хищници тръгват към по-голямата концентрация на миризмата. Тази схема позволява на акулата да  не пропусне струята с  миризмат от жертвата си. Погрешно е схващането , че акулите се ръководят от концентрацията на миризливите  вещества.

Неотдавна друг екип от изследователи установи, как е устроен нюха на  друго животно с прекрасно обоняние - кучето. Учените са намерили начини, по които въздуха се движи вътре в ноздрите на кучето, и така се определя точно как животните определят посоката, от която идва миризмата.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения