Социалните мрежи пречат на работата и дразнят колегите


До колко пречи Фейсбук по време на работа?

Много работодатели вече са вдигнали вече ръце от чатенето на своите служители и присъствието им в социалните мрежи. Кои са причините хората да ползват Фейсбук на работното си място не е нужно много да се коментират.

 

Социалните мрежи пречат на работата и дразнят колегите

Проблемът по-скоро идва от това, че тези които не си чатят се дразнят и това им пречи да си изпълняват служебните задължения.

Намалява се тяхната продуктивност, пише в статията си изданието Business News Daily. Интересно е, че в допитване до американците по тези наболели въпроси, повече от половината са отговорили, че Фейсбук и подобни на него влияят отрицателно на работния  процес.

Други 57% смятат, че проблема в работата идва от преплитането на служебните и личните контакти. С други думи казано да си чатиш и разказваш с друг за работата си. Проучването също така разкри мнението на много хора, които считат за приемливо да се ползва интернет за лична употреба.ofis sekretar

Например 15% от хората на възраст 16 - 30 години смятат, че няма нищо нередно да си във Фейсбук от време на време. За хората от 30 – 45 този процент е 14, а за хората над 45 години спада до 10%.

Оказва се, че всичко опира до съвестността на служителите и не е нужна директна забрана от шефовете. Само 3% от работодателите са забранили да се ползват социалните мрежи чрез въвеждане на вътрешни правила. 18% считат за правилно да си коментират за служебни въпроси с външни хора на фирмата.

Факт е също, че социалните мрежи толкова бързо навлизат в битието на работното място, че е доста трудно те да бъдат контролирани – споделят експерти в тази област. Законодателството също изостава заради проблеми касаещи например защита на личните данни, следене и достъп до секретна информация за фирмите.

Ако погледнем от друга страна, когато нямаше интернет на работното място какво правеха служителите?  Те се криеха и пушеха цигари през работно време и клюкареха зад гърба на колегите си. Самото намаляване на тютюнопушенето на работното място си е една истинска победа нали?

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения