Теория на вероятностите за злополуките


Кое е по-вероятно-да бъдеш убит от мълния или астероид?

Колкото и невероятно да звучи,смъртта,причинена от астероид,е почти два пъти по-вероятна.Оценява се, че голям астероид се сблъсква със Земята веднъж  на един милион години. Сега този срок отдавна е изтекъл.

Теория на вероятностите за злополуките

Всеки околоземен обект с диаметър повече от 2 км се означава като ,,опасен”. Ударът от сблъскването с такъв обект ще бъде еквивалентен на избухването на един милион мегатона тротил. Ако това се случи, на Земята ще загинат поне един милиард души, така че вероятността един конкретен човек да загине по такъв начин в дадена година се изчислява на едно към шест милиона.

Вероятността да бъдеш убит от мълния в дадена година се изчислява на едно към десет милиона, горе-долу толкова, колкото е и вероятността да бъдеш ухапан от усойници.Мълнията е огромна електрическа искра с яркост,  еквивалентна на едновременното запалване на 100 милиона електрически крушки. В нея протича електрически ток със сила 100000 ампера при напрежение от 200 милиона волта и се вдига температура от 30000 градуса, пет пъти повече от температурата на повърхността на слънцето.Скоростта на мълнията е над 115 милиона км/ч.

Всяка мълния е съставена от няколко стадия, всеки от които продължава милиони части от секундата. Поради краткото си времетраене мълнията е ограничен източник на енергия-една мълния може да захранва средно домакинството само един ден. На земята падат над 8 милиона мълнии всеки ден, или по около 50 на всяка секунда. Най-често падат мълнии в крайбрежните райони със средна честота от две мълнии на квадратен километър за година. Те не причиняват съществени вреди-електричетвото бързо се разсейва по повърхността на морето. Забелязано е, че песните на китовете стават особено интензивни по време на мощна гръмотевична буря.

От друга страна, хора биват поразявани от мълнии десет пъти по-често, отколкото би трябвало по теорията на вероятностите . Мъжете биват поразявани шест пъти по-често от жените. Между трима и шестима англичани и около сто американци са убиваниот мълния всяка година, много от тях защото носят със себе си нещо като подвижен гръмоотвод-стикове за голф, въдичарски прътове или подсилени с метална жица сутиени.

Ако гръмотевична буря ви завари на открито, най-безопасната позиция е далеч от всякакви дървета и стърчащи предмети, клекнали със задника нагоре.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения