Гренландия – островът на инуитите


Силата на природата в парк Гренландия

Гренландия, най-големият остров в света притежаващ дива природа, непозната за хората от континента и е истински рай за изследователите.

Също така, Гренландия е най-близката суша до Северният полюс, като националният парк основан през 1974 година и носещ същото име е най-големият по площ на Земята.

 

Гренландия – островът на инуитите

Парка заема 30% от цялата площ на Гренландия, като основни атракции са фиордите, глетчерите и планините, като през късото лято флората е доста оскъдна. Основният поминък на гренландците е риболовът и през последните години екотуризма, макар че е ограничен доста от краткото лято.

Само части от сушата в крайбрежните райони  е заселена и то най-вече в югозападната част на острова. Там снегът и ледът се топят макар и за кратко благодарение на течението Гълфстрийм. Малцина обаче знаят, че Гренладия е на първо място в света по износ на лед.

Той се добива от ледниците на 3 километра дълбочина във вътрешността на острова и е предпочитан от богаташите, заради своята плътност и бавното му топене в уискито. В парк Гренландия може да видите доста разнообразни животински видове, като например арктическа лисица, арктически заек, мускусни бикове, сибирската белка и разбира се полярна мечка.

От морските животни в региона се срещат китове, тюлени, белуга и нарвал. Интереса на посетителите през последните години е голям, но за посещение в парка ви е нужно специално разрешително от гренландското министерсто по околна среда.Grenlandia

Гренладците живеят в малки, цветни, но доста уютни къщички. Най-големите градове са с население 1500 до 2000 човека в градовете Тасийлая и Кулусук. Тук добре е запазена инуитската култура, както местните занаяти и танци от преди 100 години.

Град Тасийлая е най-красивото населено място в Гренландия. Реката, която разделя градчето на две части и минава през Долината на цветята, разкрива невероятната природа на уникалната арктическа флора в региона.

През зимните месеци тук може да се наблюдава Северното сияние, не случайно в града е установен търговския център и датската мисия. Тасийлая през последните 20 години предлага на туристите всички удобства на цивилизацията, като един модерен и запазен град.

Тук има къщи още от основаването на града през 1884 година. Не случайно Гренландия привлича изследователите с авантюристичен дух, които искат да усетят силата и мощта на природата.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения