Хората на планетата обедняват


Масово обедняване на населението на Земята

Свидетели сме на покачващите се цени на хранителните продукти, увеличени  разходи за горива и енергия и още достатъчно много фактори, които  изтласкаха милиони хора в групата на бедното население, предупреди  Световната банка.

Хората на планетата обедняват

Храните са нараснали с 36 % над нивото  си от миналата година, заради проблемите в Близкия изток и СевернаАфрика.

Това е довело до нови  44 млн. души да бъдат зачислени към бедното население, информираха финансовите  институции.

Близо 1.2 млрд хора живеят с по-малко от 1.25 долара на ден

Ако този ход на увеличение продължи и достигне нови  10 процента това би изтласкало още 10 млн. под линията на крайна бедност с по  1.25 щатски долара на ден.

Ако обаче тенденцията се задържи и се стигне до нива на увеличение храните подскъпватот порядъка на  30% броя на бедните ще достихне бройка от  34 млн. Диши.

„Трябва да поставим храната на първо място и да защитаваме бедните и уязвимите, които отделят повечето от своите средства за храна”, коментира Робърт Зелик, президент на Световна банка.

Според финансовата институция цените на продуктите от основната потребителска кошница остават близки до стойностите от 2008 г.

Световната банка алармира за необходимост от икономическа помощ срещу обедняването на населението

Най-голямо е  нарастването при  пшеницата, царевицата и соята. Единственото изключение е оризът, чиято      пазарна цена леко се е понижила през последната година.изхранване на населението

Банките предлагат редица мерки, които да ограничат ефекта от поскъпването на храните върху бедните.

Сред тях са насърчаване на страните износители да улеснят износа и да отклонят продукцията от сектора на биогоривата, когато цените на храните надвишават определени нива.

Други препоръки включват централизирано  социално подпомагане и програми за раздаване на храна на най-бедните, повече инвестиции в селското стопанство и въвеждането на нови технологии – такива като подсилването на ориза, така че да стане по-хранителен, както и овладяване на климатичните промени.

Според банката са необходими и финансови мерки, които да предотвратят излагането на по-бедните държави на промените в цените на хранителните продукти.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения