Хумор и смях


За хъркането и хъркащите

Според последните статистически данни около 47% от възрастните хора хъркат понякога нощем, а 26% хъркат постоянно. Процента хъркащи мъже /жени е в съотношение 3/2. Макар и доста досадно нощем хъркането не е никак безобидно.

 

Връзката със сърдечно-съдовите заболявания и при мъжете и при жените  е установена опитно. По своята същност самото хъркане пречи на нормалното дишане и предизвиква частичен кислороден глад  на мозъчните тъкани и миокарда.

Кои са причините за хъркането?

Това са както вродени така и придобити дефекти в устройството на носоглътката, също може да се спомене и травми в носовата преградна стена или пък полипи. Не бива да се забравя и наднорменото тегло. То влияе отрицателно на дишането, като натиска дихателните пътища.

Хъркането може да е предизвикано и от  хроничен тонзилит (малко сложно звучи), това е нарушение на функцията на дихателния център.

Често хъркането може да е предизвикано и от злоупотреба с алкохол. Моята баба например нощем от време на време внезапно спираше да диша за около десетина секунди по време на сън. Това е така нареченото сънно апное.

Я си представете това да се случи по няколко пъти нощем. Тези пристъпи водят до главоболие сутрин след събуждане, раздразнителност и проблеми с кръвното налягане.harkane na mazete

Често се стига дори и до сърдечна аритмия. Моят съвет е да не пренебрегвате този нощен проблем, а да установите точната причина за хъркането на половинката ви и съответно да вземете мерки за отстраняването му. 

А случвало ли ви се е да си легнете вечер и краката ви да започнат да се мърдат? Това се нарича „синдром на неспокойните крака”. Внимавайте с количеството кафе, което пиете през деня. Не прекалявайте! До две кафета на ден са достатъчни.

Този синдром може да е предизвикан от недостиг на желязо (желязодефицитна анемия) или сте прекалили с антидепресантите.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения