Мед от манука ползи и употреба


Мед от манука ползи и употреба

Мед от манука ползи и употреба при възпаления и кожни инфекции. Всички знаем за полезните съставки в меда, но в тази статия ще разберете малко повече за един конкретен вид мед, който е по-малко популярен, но не по-малко мощен от останалите видове. Мануката е храст или вид малко чаено дърво, което вирее и се отглежда основно в Нова Зеландия.

 

Мед от манука ползи и употреба

Разпространено е и в Австралия, но новозеландската манука въздейства в десетки пъти по-силно върху вредните бактерии, причинители на възпаления, акне, ранички и т.н., така че е за предпочитане. От векове се използва от коренното население на Нова Зеландия.  Изключително полезен е както за вътрешен прием, така и като съставка в бялата козметика, медът от манука се слави с множество ползи.

Известен е със своите антибактериални, антисептични и противогъбични свойства. Полезните съставки в меда от манука са до 4 пъти повече от тези в другите видове мед. Поставен в козметика, той има свойството да подобрява състоянието на кожата при акне, без да я изсушава и без да й вреди, тъй като убива бактериите, които причиняват акнето.

Въздейства много добре и при кожни инфекции, за лечение на рани, забавяне стареенето на кожата, при язви на стомаха, екзема, ревматизъм, възпалено гърло, изгаряния, псориазис, херпес, гингивит, подобрява съня и др. Има и изследвания, които показват добри резултати при Е. коли, салмонела и рак. При различни възпаления и рани, медът от манука може да подпомогне по-бързото зарастване и заздравяване на кожната тъкан. Той хидратира много добре кожата, без да я омазнява.

Освен всичко друго, медът от манука притежава свойствата на естествен консервант, така че поставен в козметика премахва необходимостта от други, изкуствени консерванти. Медът от манука съдържа много ензими, витамини от групите А, С, Е, К, В, цинк, аминокиселини, мед, желязо, магнезий, фосфор и др., което обяснява полезните му свойства.

Как се препоръчва приема на мед от манука

1-2 суп. л. мед от манука на ден са достатъчно, за да се възползвате от неговите полезни съставки. Разбира се, може да се разтвори в топъл (не горещ) чай, мляко, сок, или да се приеме с храната, например върху филийка с мед. Мед от манука
Външно, медът от манука може да се прилага като маска за лице или коса смесен с етерични масла (бадемово, розово, арганово и др.). Например, можете да смесите 1 суп. л. мед от манука с 1 суп. л. зехтин и 1 жълтък. Маската се втрива в корените на косата, след това главата се увива в кърпа и се измива с шампоан след 20-30 мминути. За по-силен затоплящ ефект може да се добави 1 суп. л. чист алкохол (например домашна ракия).

Друга много добра маска, подходяща за лице, е с 1 ч. л. мед от манука и 1 ч. л. кокосово масло. Лицето се намазва и след 20 мин. се измива. Кожата ще бъде подхранена, мека и гладка. При проблемна кожа (възпалена, с акне и т.н.) може да се смеси 1 ч. л. мед от манука с 1 ч. л. канела. Маската се поставя върху лицето и след 20 - 30 мин. се измива. Също външно е изключително полезен като съставка в бяла козметика, чиято употреба е много подходяща за проблемна кожа, а при здрава – подпомага да се поддържа свежия, млад и сияещ вид на кожата без необходимостта от скъпоструващи процедури за подмладяване или възстановяване на кожата.

Може да посетите моята Фейсбук страница Консултации за здраве и личностно развитие където можете да намерите още безплатна и полезна информация за вашето здраве.

Save

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения