Предимствата на кафявият ориз пред белия ориз


Кафяв ориз предимства пред белия

Оризът е основната храна в Азия и е зърнена култура. Дневната доза от него е около 100 гр. и е достатъчна да ни насити. Съдържа нишесте, но няма опастност от затлъстяване и се смила от стомаха без проблем.

 

Предимствата на кафявият ориз пред белия ориз

Полезен е за много диети и не предизвиква алергии защото не съдържа глутен.

Количеството калории е еднакво както при белия, така и при кафявия ориз. Кафявият ориз е изключително богат на фибри, т.е. малко консумираш и бързо се нахранваш.

Тъй като съдържа калий улеснява безпроблемното изхвърляне на натрия от организма ни. От химията и биологията знаем , че всъщност натрия, който го поемаме със солта и водата задържа течностите и ни кара да се подуваме.

Кафявият ориз съдържа селен, който ни прави по-здрави и е полезен за щитовидната жлеза и предпазва от ракови заболявания.

Този диамант на зърнените храни способства за нашата репродуктивна система. Съдържа манган и намалява нивото на холестерола. Този елемент е ценен за кожата ни и помага срещу стреса.kafqv oriz za hrana

Богатото съдържание на витамин В и комплекса от въглехидрати стимулира серотонина и действа като антидепресант.

Според статистиката ориза като цяло помага за стабилизирането на кръвната захар. С опити е доказано, че хора които консумират ориз два пъти седмично с 14% по-малко вероятно е да имат диабет. Самият кафяв ориз влиза в диетата на диабетиците.

Друго полезно качество на тази зърнена храна е , че тя се явява антиоксидант, т.е. подобрява нашата физическа форма и убива бактериите и вирусите, които са около нас. Има положителен ефект и на бъбреците и се препоръчва срещу настинка и грип.

Разбира се всичко описано по горе, не ви гарантира безпроблемно здраве и че ще се предпазите от рак или простуда, защото кафявият ориз ням анужда от реклама.

Със сигурност обаче е по-добрият вариант, от колкото да се тъпчем с полуфабрикати и чипс. Хубаво е да се знае истината за храната която консумираме, защото нали има една поговорка: „Ние сме това, което ядем”.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения