Как да избера най-подходящото уиски


Как да избера най-подходящото уиски

Опитайте както дойде, не можете да развиете вкуса към  уискито без да сте опитали. Трябва ли да се откажем?

Как да избера най-подходящото  уиски

Уискито  не е от най-лесните питиета, но това не значи, че трябва да се отказваме. Има толкова много видове уиски и това означава ли че те са свързани помежду си  освен с името.То може да бъде шотландско , може да е и  ирландско уиски, Кентъки бърбън или дори от Япония. Тази мрежа е осеяна с десетки видове уиски и техните координати се определят от това колко светлина е преминала, опушеността, богатото съдържание на малц и колко деликатен е дистилата. Всяко  уиски си е само за себе си -  там от където е.

 Въпреки че основата на производството е една и съща, има и доста разлики като например нивото на малца,, смесването на ечемика, продължителността на ферментация и дестилация, формата и размера на шишето, продължителността на зреене,  вида на дъбовите бъчви  и така нататък. Всичко това означава, че крайния „дух” – вкус ще са  много различни.

В момента в Шотландия има 92 работещи дестилерии, които работят с над 2000 различни вида малц и това би ви подействало объркващо ако вашето уиски не е между тях(трябва да си намерите заместител).

Историците са съгласни, че произвеждането на уиски е започнало в Ирландия. Първото писмено сведение датира от 1172. Няма точни данни кога е пренесено в Шотландия - първият писмен източник сочи 1494. До 1950 година всичките производители на малцово уиски са осъществявали целия процес на производство във фабриките си.

Възрастта на уискито се дава въз основа на най-младия компонент. Отлежаването на уискито спира при неговото бутилиране. 12-годишно уиски, бутилирано преди 10 години си остава 12-годишно, а не става 22-годишно. На етикета или бутилката трябва да пише както колко годишно е уискито, така и през коя година е бутилирано.Ето и нещо любопитно:

Най-скъпата бутилка уиски, продадена досега в света, е старо малцово шотландско уиски, за което в Италия е платена сума от над 75 000 евро. Друга бутилка с 62-годишно малцово уиски - The Dalmore - е продадена на 4 декември 2002 за над 36 000 евро.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения