Туристически забележителности в Уганда


Най-важните и красиви забележителности в Уганда

Въпреки, че няма излаз на море, туристически забележителности в Уганда са много разнообразни. Тъй като страната се намира от двете страни на екватора, климата е влажен и горещ. Уганда е разположена върху равно плато със средна надморска височина от 900 метра. Главни водни транспортни пътища са реките, а голяма част от многомилионното население живее в близост до най-големите езера в Уганда – езерото Виктория, езерото Едуард, езерото Алберт, езерото Кьога и др.

 

Туристически забележителности в Уганда

Най-големите градове с най-многобройно население са столицата Кампала и град Ентебе. Намират се до езерото Виктория. Благоприятното географско разположение  и близостта на страната до атракциите в Кения и атракциите  в Танзания дава възможност на Уганда да се посещава годишно от 150 хиляди туристи. Национален парк Кабареза, Национален парк Рвензори и  Национален парк Кидепослабо привличат фотографи и ловци, които искат да се докоснат до девствената природа на тази красива африканска страна.

За хората които обичат планината и планинските изкачвания предлагаме екзотични еко пътеки до изгасналите вулкани в планинските масиви Рвензори и планината Вирунга. В югозападната част на Уганда се намира Bwindi National Park. Невероятно красив парк, който се простира на територия от 32,000 хектара, над 100 вида папрати и над 160 дървесни вида.

Природни забележителности в Уганда

Главна атракция на Bwindi National Park са застрашени от изчезване планински горили. Друга интересна забележителност в Уганда е Rwenzori National Park.  На територията на парка може да се видят високи върхове, водопади, ледници и езера. Флората и фауната в района са добре запазени, а застрашените от изчезване видове се охраняват от специално формирани групи от населението в района. В Уганда има няколко големи водопади, които нямат размерите на водопадите Виктория на река Замбези, но са също така красиви и си имат свой чар и мощ. 

Най-посещаваните забележителности в Уганда

Едно такова вълнуващо място е водопадите Мърчисън. Bwindi-Impenetrable-National-ParkВодата започва да се стеснява 300 метра преди да достигне гърлото на водопада, което е широко едва 8 метра. Височината на водопадите Мърчисън е 43 метра, но количеството вода е много голямо. Може да приближите водопада както от долната му част като се качите на малък кораб, специално доставен за тази цел или да направите снимки от горния край, където водата започва да се спуска. Гледката е хипнотизираща, повярвайте ми. В източната част на страната до границата с Кения се намира Sipi Falls. Водопад на три нива, като вторият пад е най-красив и най-висок.

Последната от многото забележителности в Уганда е Buranga Hot Springs. Представлява впечатляващ голям геотермален извор в западната 1аст на Уганда. Водата според местното население  има лечебни свойства и се използва за къпане. От историческите забележителности в Уганда може да споменем Bigo bya Mugyenyi, Kasubi Tombs  и неолитното селище Nsongezi Rock Shelter. Разходката ни завършва с Ntusi site – две големи могили  строени през 11- 15 век по време на империята Китара.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения