Докосвания от противоположният пол покачват температурата на тялото


Контакт и допир с друг човек ни действат зачервяващо

Когато срещаме човек от  противоположния пол, наистина това може да накара жените да почувстват парене под яката, установиха учените. Прости докосвания по ръката или лицето, от друг  човек, е достатъчно да предизвика повишаване на телесната температура.

 

Докосвания от противоположният пол покачват температурата на тялото

Учени  от Университета в Сейнт Андрюс подкрепиха предишни свои  изследвания, които показаха, че мъжката кожа става по-топла, когато има сексуална възбуда.

Изследователите обясняват, че  покачването на температурата на кожата се причинява от увеличаване на притока на кръв, което също може да накара лицето да изглежда по-цветно и привлекателно.

А лекото зачервяване на лицето може да бъде и коварен сигнал за възбуда. Учените правят експеримент с 16 хетеросексуални жени на възраст от 19 до 24 години , като  тайно им правят  термични снимки на лицата.

Изпитващият се престорва, че замерва температурата на кожата в четири различни места, с помощта на ръчно пластмасово устройство. Когато устройството се трие по  дланта, външната част на ръката, гърдите или лицето на жената температура се е увеличила със средно  0.1 градус.zena se sramuva

Промяната в температурата е много по-ясно изразена, когато се  докосват „по-личните" части на тялото, като например лицето и гърдите.

Също така има значение дали  изследователят, който прави изследването е мъж. Втората част от експеримента е проведен по аналогичен начин само с мъже.

Установено е, че покачването на температурата е по-силно изразена в центъра на лицето - повишаване с  0.2C около носа, 0.3C около очите и 0.46C около устата. Мис Хан, ръководителката на експеримента каза: "Ние не знаем в момента, дали температурните промени и промените в цвета на кожата са неразривно свързани."

Доказано е в предишни проучвания, че зачервяването на лицето прави  хората да изглеждат по-привлекателни, но също може да има отрицателно въздействие, тъй като това  е сигнал за чувство на  неудобно.

Дори ако няма промяна в цвета на лицето, температура все още може да бъде откриваема от други лица чрез докосване или дори миризма, което е ясен сигнал за промяна на поведението им допълва Мис Хан.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения