Остра планинска болест – височинна болест


Тестове за височинна болест без да се катерите

Как ще се справите с надморската височина и липсата на кислород при височинни изкачвания е задача с много неизвесни.Някои хора са много по-чувствителни от други. Симптомите включват главоболие, гадене и повръщане, слабост, липса на апетит и недостиг на въздух. Ако не вземете предпазни мерки достатъчно бързо, като например спускане към по-ниска надморска височина, последиците могат да бъдат фатални.

 

Остра планинска болест – височинна болест

Много хора смятат, че трудното дишане произтича от факта от разреждането на въздуха на голяма височина. Нека да бъдем по-точни и да уточним , че всъщност налягането на въздуха в единица обем намалява.

Как да се предпазим от височинна болест?

Ако например атмосферното налягане на морското равнище е 760 мм. живачен стълб, то на Еверест е 230мм т.е. три  пъти по-малко. Учестеното дишане е очевидно, тъй като на кръвта ще и трябва кислород, който всъщност е намалял  и от там сърцето почва да бие по-бързо и пулса ви се ускорява.

Както виждате все неща свързани с кислорода.

Съвети срещу остра планинска болест

Друг симптом , че нещо не е наред е по–честото уриниране и главоболие както през деня , така и през нощта.Тази височинна болест се появява строго индивидуално Acute mountain sickness - AMS.

Счита се  за нормално да се появи при височина над 3000м.Затова правилната аклиматизация е необходима. къмпинг в планината

Ако възнамерявате да катерите върхове над 3000 м. е нужно да се съобразите с някои особенности за да не хванете височинна болест. Едно от тях е да не се катерите твърде бързо, т.е. на всеки 300 метра денивелация да прекарвате 1 ден. Разбира се има и специална методика за тестване на вашите височинни възможности.

Ще ви струва 99 £  във височинхият  център в Лондон. За около час ще разберете как вашето тяло ще се справи на 3.000 м и 5000 м.

Има и специални хипоксично упражнение с велосипед или тичане на пътека в камера под налягане или просто да си програмирате апарата за дишане с подаване на по-малко кислород за да може адаптацията да е по-голяма.

За по-сериозни изкачвания, като например  Еверест, дори можете да наемете палатка, която може да бъде запечатана около леглото си, така че да спите при зададена от вас "надморска височина ".

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения