Къде са живели хората от Каменната епоха?


Къде са живели хората от Каменната епоха?

Не са живели в пещери ,,Пещерен човек” не е добро определение за хората от Палеолита или Каменната епоха. То се дължи на пълната липса на интерес у историците през 20 век към всичко, което се е случило преди римско време.

Къде са живели хората от Каменната епоха?

Това определение изобщо не се използва от съвременните историци или археолози.Палеолитният човек е бил скитащ ловец и събирач, който само понякога е използвал пещери за убежище.

Първобитен човек - живот и битие

В Европа са регистрирани 277 пещери, обитавани от палеолитни хора, например Алтамира в Испания, Ласко във Франция и Кресуел Крегс в Девъншир.

В тях има скални рисунки и останки от огнища, съдове и погребения, но те не са били оборудвани като постоянни жилища. Най-старото европейско скално изкуство  е датирано отпреди 40 000 години, макар че точната възраст е много трудно да се определи.пещерна жена

Пещерен човек - начин на живот

Боите не са органични, така че не може да се използват радиовъглеродният метод.Най-убедителното обяснение за функцията им произтича от по-късните подобни скални рисунки на ловци-събирачи от Южна Африка и Австралия.

Там рисунките се правели от шаманите, които влизали в тъмните и  често отдалечени пещери, за да  осъществят контакт със света на духовете. Според друга теория това са просто палеолитни графити. В Северен Китай днес около 40 милиона души живеят в пещерни жилища, наречени ,,яодонг”.пещерен човек

Тъй като цялата човешка популяция 8000 години пр.Хр. е била около 5 милиона души, днес има осем пъти повече ,,пещерни хора” от всички хора на Земята през Палеолита.Хората, които живеят в пещери, се наричат троглодити, от гръцката дума, която означава ,,този който влиза в дупка”.

Други места, където е имало пещерни жилища в модерни времена, са Кападокия в Турция, Андалусия в Испания, Ню Мексико в САЩ и на Канарските острови.Това е по-скоро началото, отколкото края на една тенденция. Едно изследване на Университета в Бат е показал, че едно подземно жилище потребява с 25% по-малко енергия, отколкото една нормална къща.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения