За какво са използвани бумерангите?


За какво са използвани бумерангите?

За замеряне на кенгуру? Помисете си само. Бумерангът е замислен да се връща обратно. Той е лек и бърз.Дори и най-големият бумеранг едва ли ще направи 80-килограмово възрастно кенгуру нещо повече от цицина.

За какво са използвани бумерангите?

 Ако пък по някаква случайност го зашемети, той няма да се върне.Всъщност бумерангът изобщо не е оръжие. Неговото предназначение е да имитира ястреб и да подплаши околните птици към предварително опънатите между дърветата мрежи-нещо като дървено летящо куче-птица.

Как се използва бумерангът

Бумерангът не е само изобретение на аборигените. Най-старата връщаща се при хвърляне пръчка е намерена в пещерата ,,Олазова” в полските Карпати и е на повече от 18 000 години. Археолозите я пробвали и тя работела.bumerang

Това означава, че към това време вече е имало дълга традиция на използването на такива пръчки-техните размери трябва да бъдат извънредно точни, за да могат да се връщат, и затова най е вероятно намереният бумерангда  е бил някакъв уникат.

Начин на изработка на бумеранг

Най-старите аборигенски бумеранги са на възраст 14 000 години. Различни видове пръчки за хвърляне са използвани в древния Египед от 1340г. пр. Хр. В Западна Европа пръчките за хвърляне, наречена cateia, е използвана от готите за лов на птици от първи век от новата ера.

Една cateia от  7 век е описана от епископа на Севиля : ,,Това е вид галско копие, направено от много  гъвкав  материал, австралийски бумерангкоето не може да лети много надалеч заради голямото си тегло, но  обикновено достига целта си. Трябва много голяма сила, за да се счупи. Ако бъде хвърлено от майстор, то накрая се връща при него”.

Австралийските аборигени са се усъвършенствали с бумеранга, защото така и не са открили лъка и стрелата. Повечето аборигени са използвали както бумеранги, така и невръщащи се пръчки за мятане (така наречените кайл).Първото регистрирано използване на думата ,,буумат-ранг” е през 1822г.

Тя произхожда от езика на племето турувал, живеещо в района на река Сент Джордж, близо до Сидни.Турувал имали други думи за своите метателни пръчки, но ,,бумеранг” означавало връщаща се пръчка. Езикът на Турувал принадлежи към езиковата група дарук.

Много от аборигенските думи, които се използват в английския език, произхождат от езиците от групата дарук, включително уолаби, динго, коала и кукабура.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения