Къде спят горилите?


Къде спят горилите?

В гнезда.

Тези едри, мускулести примати си строят ново грездо всяка вечер (а понякога и след обилно ядене) на земята или в ниските клони на дърветата. Тялото ѝ е едро, мускулесто, без опашка, мъжките екземпляри достигат височина до 2 м и тежат до 300 кг.

Къде спят горилите?

С изключение на най-малките всяка горила спи в отделно грездо. Гнездата не са произведения на изкуството –няколко сплетени клонки и шума за постелка-и се правят за десети минути. Женските и малките предпочитат да спят на дървото, мъжките строят гнездата си на земята.

Мъжките и женските горили не си приличат особено много – мъжките са почти 2 пъти по- тежки. Мъжките се бият в гърдите, за да покажат пред останалите силата си. Най- властните горили са най-уважавани от останалите, и си извоюват повече права от другите.

Планинската горила е застрашен от изчезване вид. Останали са по- малко от 400 индивида в целия свят.

Според някои изследвания горските горили са хигиенични и грижовни, докато планинските редовно си цапад гнездото и спят сред купчини от собствената си тор.Горилите не могат да плуват. Те имат 48 хромозоми - с две повече от хората.

Повече горили биват изядени от хората под формата на ,,дивечово месо”, отколкото живеят във всички зоологически градини по света.Ако чуете горила да хълца, значи е щастлива.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения