Франция забрани кошмарна изложба


Франция забрани кошмарна изложба

Популярната пътуваща изложба "Тела" е обвинена в нарушение на етичните норми на човечеството оше  от първия първия ден на представянето си, където на зрителите беше представено  човешкото тяло, лишено от кожата.

Франция забрани кошмарна изложба

Говори се, че някои експонати са направени от останките на китайски престъпници.Обвинения  срещу организаторите на изложбата са  много отдавна, но Франция е първата страна, която я обяви за незаконна. 16.09.2010 е взето решение от съда, според което "зачитането  на човешкото тяло не свършва с физическата смърт, останките трябва да бъдат погребани  ... с уважение, достойнство и приличие.

Според вестник "Le Monde”, в едно съдебно решение се посочва, че търговска експозиция на одрани човешки тела, не отговарят на законовите ограничения и изключения са предвидени само за анатомичните  театри. Освен това съдията по делото  допълни, че организаторите на изложбата не са представили  убедителни доказателства, че е получено "разрешение за демонстрация след смъртта на човека", или по-нататъшни писмени заявления, чиято самоличност няма да има права за манипулиране с  органите.body

Въпреки многото възмущения, през февруари 2009 г.  частният  институт на L'Espace Madeleine, показа  в Марсилия, Лион и Париж изложбата , която се посети от  около 200 000 зрители. Представители на много организации призоваха  за нейното приключване, заради етичните стандарти, които са извън естетическите аспекти.
Изложбата се състои от балсамирани тела и човешки части от тялото, понякога разчленени надлъж и нашир. Посетителите се срещнаха с тялото на мъж, разчленено на десетки части, всяка от които е било пришито с  найлонови конци –(много страшна кукла). Органите са били нарязани  точно по  средата на тялото, без кожа, разпънати  на масата ...

Работата на изложбата беше прекратен, въпреки бурните и противоречиви обществени реакции и петициите на лидерите на католическата и евангелски църкви. Дори и подкрепата на местните власти, не помогна.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения