Четири дни в Барселона


Четири дни в Барселона

Четири дни в Барселона, които минаха на един дъх. Полетът София Барселона беше с Wizz Air (вечерен) за 2 часа и 45 минути. Посрещна ни Боян (нашия гид), транспорт, настаняване в Best 4 Hotel, кратка вечерна разходка за набавяне на минерална вода, защото барселонската от чешмите е много хлорирана.

 

Четири дни в Барселона

Между другото, за целия престой в града купих шест различни вида минерална вода и нито една не ми хареса на вкус. Все едно пия от чешмата в България. На следващата сутрин направихме обстойната панорамна обиколка с автобус по улиците на Барселона около 5 часа, влязохме в парка Гюел. По мое мнение тази забележителност е малко надценена, заради голямата реклама, но все пак я отметнахме. Всъщност преди да се намеси Антони Гауди, на това място е имало само камънак и трева. Замисълът на богатият индустриалец Еузебио Гюел е да се построи квартал за богатите хора, които да живеят далече от натоварения градски живот. За съжаление проектът не успява, заради много причини. Накрая се е получил един красив парк, на който може да му отделите 2 часа.

Какво може да се види в парк Гюел

На входа от към града има две причудливи къщи (къщите на Хензел и Гретел). Едната е превърната в магазин за сувенири. В общи линии нищо съществено отвътре. Отвън приличат на къщи от приказките. Над тези къщи има една колонада, която Гауди е бил намислил да стане пазар. Колоните много приличат на тези от Атинския Акропол. Те крепят горната панорамна тераса, от където се открива широка гледка. Голяма е колкото половин футболно игрище и е заобиколена от най-дългата пейка във вид на змия (дракон). Замисъла и изпълнението е на Гауди, като облицовката е като мозайка (начупени слепени, цветни стъкла). В парка има много палми и тесни пътеки около тях. Над терасата има колонада от аркади с налепени големи камъни, взети от мястото, на което са построени. Интересна трактовка на арките, чиято форма не съм виждал на други места. Цената за вход е 10 евро км 2022 година.

Втората атракция, на която ще спра вашето внимание е Триумфалната арка. Намира се близо до морския бряг и парка Цитаделата. Направена е от тухли за първото световното изложение през 1888 година и е висока 32 метра . Случайно докато я разглеждахме до нея имаше някакъв празник с участници от Перу. Много звучни при това, включително фойерверки и бомбички. Изгониха всички папагали в района. Направихме малка половин часова разходка в парка на Цитаделата. Тук има каскада от водопади, фонтан на Гауди, замъка с трите дракона и зоологическата градина. В парка има много места за йога и пилатес. Хората обичат да бягат и като цяло да спортуват. Подобни дейности видяхме и като се разхождахме по крайбрежната улица. Има изградени много гимнастически площадки. Между другото водата в Средиземно море беше около 20 градуса. Можеше да се изкъпя спокойно. 

Какво може да видите на площад Испания

Следващата забележителност на Барселона е площад Испания. Също интересно място събрало в себе си старата арена за корида, фонтана около, който обикаля кръгово движение на автомобилите, двете Венециански кули и др. Има два варианта да разгледате площад Испания отвисоко. Едното място е да се изкачите на Арена Барселона (старата арена за корида) или от хълма Монтджуик. На този хълм се намира музеят на изкуствата в Барселона. Той е построен за световното изложение 1929 година. Гледката при благоприятно, слънчево време е невероятна. Виждат се пеещите фонтани Монтджуик, двете венециански кули, четирите колони символизиращи четирите области на Каталуня.

Разходете се за няколко часа в Готическия квартал. Малки, тесни улички с магазинчета, старинна архитектура и обезателно опитайте испанската халва. Видях я на много места в Готическия квартал, а и не само там.

Посетих,е също морският музей на Барселона. Намира се до статуята на Колумб. Вътре има стотици макети на испански кораби и историята за тях. Има галера в реален размер и макет с текелажа и. На това място е била кралската работилница. Входа за възрастни е 10 евро, но има отстъпки за групи над 10 човека и за ученици.

Най-важната забележителност на Барселона според мен е Саграда Фамилия

Оставихме я за десерт. Трудно е да се опише с няколко думи. Тя е нещо различно от всичко, което съм посещавам до сега. Най-много ми хареса фасадата Рождество. Отдалече изглежда претрупана, но ако се вгледате в отделните детайли, ще разберете, че не е така. Очаква се да бъде завършена 2028 година. Пресъздадени са най-важните библейски сцени, които е важно да се знаят поне от обща култура. Отвътре е още по-красива базиликата. Светлините от витражите са невероятни. Особено ми харесаха сините и жълти светлини разположени една срещу друга. Вътрешните носещи колони са като стволове на дървета направени са от твърд гранитен камък внос от Иран. Гауди е целял да пресъздаде природата с това свое произведение във всичките и нюанси. Вътре Саграда Фамилия е много просторна без излишна претрупаност. По средата има дървени пейки, където човек може да седне и да се наслаждава на красотата на тази базилика. Да слуша църковна музика и да релаксира. Входа е около 30 евро.

Като цяло Барселона може да се разгледа за около 4-5 дни нормално (туристическата част). Спокоен град, всичко е някак лежерно, няма ги големите задръствания, които съм виждал в Рим или Париж. Помислено е за пешеходци и колоездачи. Минахме по пешеходната търговска улица Рамбла, която свързва кръговото с паметника на Христофор Колумб, с площад Каталуня (центъра на Барселона). По средата на кръговото движение има площад, където може да нахраните хилядите гълъби. Най-лесният начин за придвижване е с метрото. Голямо е над 300 станции лесно може да се справите, защото надписите са на латински. Като цяло Барселона е скъп град. Храната особено в централните (туристически) места е скъпа. Традиционен специалитет е паелята, която не е нищо особено. Това е варен ориз с различни подправки, според вкуса на готвача и вътре може да има морски дарове, месо или да е вегетарианска.  Разгледахме също закритият пазар Mercado De La Boqueria. Там се предлага изключително и само месна храна и съвсем малко плодове и зеленчуци.

В заключение може да напиша, че останах доволен от Барселона, видях всичко за което бях дошъл. Направих доста клипове, които ако иска някой може да види в Youtube. При една добра организация, може да посетите столицата на Каталуня с малък бюджет. Препоръчвам тази дестинация с двете си ръце.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения