Най-важните забележителности в Гданск


Най-важните забележителности в Гданск

Най-важните забележителности в Гданск, красиво място за един вълнуващ уикенд.

Единственото, което помних за него от детството си, че е в Полша и е пристанищен град на Балтийско море. Дори бях забравила, че именно тук е избухнала Втората световна война през 1939. Само от 3 дни в Гданск, а съм влюбена в този буден, красив и очарователен град! Животът кипи с пълна сила, нито за миг не можеш да скучаеш, а времето се променя в рамките на минути - парещо слънце, черни облаци или влажен въздух след кратък дъжд!

 

Най-важните забележителности в Гданск

Красотата е навсякъде и дори камерата не е достатъчна, за да я запечата. Имам чувството, че се намирам в Прага и Амстердам едновременно - скандинавски стил със славянска старинност и уют. Полският Гданск е строен в холандски стил, има очарователен Стар град с много история. Храната е страхотна, цените също. Идеален за уикенд приключения.

Катедрална базилика „Успение на Пресвета Богородица“, Гданската архиепархия. Построена е през периода 1343 – 1502 година, доста внушителна сграда изцяло в червен цвят. Стилът е тухлена готика с огромна порта на главния вход. Вътре може да видите копие на „Пиета“ на Микеланджело, главен олтар и астрономически, който все още работи. 

Музей на Втората световна война – интересна конструкция поне на външен вид. Вътре не успяхме да влезем защото беше затворено. Има доста страховити неща ‚ които си заслужава да се видят. Да се усети ужасът на войната.

Кои забележителности в Гданск да посетите

  • Фонтанът на Нептун
  • Катедрална базилика „Успение на Пресвета Богородица 
  • Улица Мариацка
  • Музей на Втората световна война

Фонтанът на Нептун, намира се в централната част на старият град Гданск. Локацията е лесна за намиране. Статуята е бронзова и е любими място за срещи особено на младите хора, през прохладните летни вечери.Gdansk atrakcii

Улица Мариацка – главната търговска улица на Гданск, в която може да си купите качествени изделия от кехлибар.

Посетете старото пристанище на река Мотлава и се насладете на средновековният дървен пристанищен кран Журав. Разходка с кораб по реката е просто задължително.

Ако обичате музеите, град Гданск е правилното място. Тук се намират Историческия музей, военноморския музей, Музея за архитектура „Green Gate“ и т.н.

Не си спомням кога за последно съм била така изненадана от европейска дестинация, само на 2 часа полет с ниско тарифните Wizzair или Ryanair и за скромната сума от 50 евро за двупосочен билет!!!! Представям ви един полски град, от който бях очарована - Гданск.

Толкова много красиви сгради, събрани на едно място, съм виждала рядко в друг европейски град. И всичко това, като се има предвид, че 90% от сградите са били през Втората Световна война унищожени. Хората са намерили начин да възстановят голяма част от великолепието на града. Невероятна атмосфера. Импулсивно пътуване, незабравими емоции!

Горещо препоръчвам като дестинация през летните месеци. Най-важните забележителности в Гданск една вълнуваща разходка в Полша за уикенда. Обичаме да разглеждаме такива дестинации в Европа защото са доста достъпни и евтини.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения