Главни забележителности в Порто


Главни забележителности в Порто

Главни забележителности в Порто, вторият по големина град след Лисабон, но не можем с лека ръка да му отредим и второ място по красота, разберете сами защо.

Градът (с много сериозна денивелация) се пресича от река Доуро, върху която са изградени 6 моста. Безспорно - най-забележителният е Дом Луиш I, построен, подобно на Санта Жуста елеватора в Лисабон, от ученик на Густав Айфел.

 

Главни забележителности в Порто

Две църкви (катедралата и Сан Франциск) се издигат грандиозно над града, а в една от тях не се отслужват литургии вече близо 5 века, ще ви направим свидетели на причината....
Портвайнът, също гордост на Порто и региона, е сладко, ликьорно вино, което не допада особено на първа глътка, но … с броя на глътките и с броя на гледките ...., ами виното ще започне да ви допада.

Порто, градът, в който се влюбих спонтанно

Много се чудих кое място е най- атрактивното в Порто. Не след дълго разбрах, че самият град е най- голямата атракция. Където и да отидете и каквото да правите, Порто архитектурното богатство на Португалия е невероятен. Когато застанах на моста Понте Луис 1, усетих същите чувства когато бях пубертет и за първи път се влюбвах. Гледката която се открива над река Дуро и квартала Рибейра е неописуема. Видях хиляди цветни къщи облени в най- различни слънчеви нюанси. А реката беше се превърнала в злато. От някъде се чуваше хубава музика ,а около теб летяха различни птици, които също като мен се радваха на красивия залез.

Е, питам ви как да не се влюби човек в Порто

Послеслов: Не знам кога съм успял да направя около 2000 снимки. Заради това ще е 1 ва част. Естествено ако ви хареса, ако ли не, няма да има други!!

Не помня кога видях на снимки в интернет книжарницата Livraria Lello за първи път, но се зарекох, че някой ден ще я посетя! И ето, че този ден дойде. Мечтите се сбъдват!

Lello, както я наричат местните е на 125 г. е най- красивата книжарница, която съм виждал някога. Всичко вътре е направено със много любов. Красиви кръгли дървени стълби оцветени в червен цвят, това стълбище ви позволява да преминете от едната в другата част на книжарницата. Имах чувството, че наистина съм във филма на Хари Потър. Казват, че докато е живяла в Порто, Роулинг е харесвала и посещавала тази книжарница и именно тук се заражда идеята за Хари Потър.

Голямо впечатление ми направи украсения стъклен таван, през който нахлува ярка светлина, която се отразява в червените стъпала, които пък направиха снимките ми не толкова добри. Но аз съм си виновен, че не настроих “ светата троица” ( фотографски термин) преди това защото като видях всичката тази красота и започнах да снимам и снимам точно като робот, да не изпусна нещо. Обаче… резултатът е плачевен, много ме е яд, но си е повод да я посетя пак!

Да се върна към Lello. Всъщност книжарницата не е толкова голяма колкото изглежда, но си заслужава да изчакате опашката от повече от 2часа. Входът е €5. Носете си вода и да не забравите да си заредите телефона, че няма да има снимки.

Порто, атрактивен град едновременно на река и океан. Град със своеобразна архитектура и зрелищни крайречни пейзажи оставащи в съзнанието. Цялостната атмосфера ме плени истински с цветните сгради, слънчеви улички, усмихнати хора, многообразието на историческите забележителности и спиращите дъха от мостовете над река Дуро гледки.

Порто, не огромен и кокетен, не с крещяща хубост и модерен, а по скоро с богата история, автентичен и шарен.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения