Мистичният каменен град Петра


Мистичният каменен град Петра

Мистичният каменен град Петра, така реших да започна своя разказ за това приказно място. В исторически план може да се каже че 1000 години преди новата ера са живели едомците, а в последствие набатеите. Именно набатеите са виновници за построяването на повечето сгради от камък в Петра. За приблизително 600 години са успели да изсекат в скалите всичко, което е в момента видимо за туристите. Град Петра е бил център и пресечна точка на керваните, които свързвали Азия с Европа.

 

Мистичният каменен град Петра

От таксите и охраната на пътищата набатеите печелели много и успели да създадат силна държава, която имала своя независимост дори по времето на Римската империя. По-късно градът е завладян от мюсюлманите и накрая от кръстоносците. Заради своето разположение град Петра остава скрит за очите на хората повече от 600 години, когато Йохан Лудвиг Буркхарт преоблечен като местен арабин открива за света това чудо на древния свят. Това е накратко историята на град Петра.

Сега започвам с моите впечатления. Входът за туристи към днешна дата 2019 година е 50 йордански динара или 71 долара. Твърде скъпа такса според мен за тази атракция. Трябва ви цял ден за да обходите основните места и естествено да снимате. Времето трябва да е слънчево за да се случи това. От visitor center до Съкровищницата се стига за около 30 минути нормално ходене.

Това е около 2 километра, като половината от това разстояние е в тесен каньон. Пътят е добре направен, защото по него минават и т.нар. арабана.  Това е количка на две колела теглена от кон или магаре. Края на каньона завършва с уникална гледка към Съкровищницата. Това е най-сниманото място в Петра, и най-красивото според мен. Тъй като е оградено от всички страни с високи скали, е много добре запазено. Според мен има нужда от малка реставрация, но и така добре изглежда.

Осветява се от слънцето само няколко часа. Точно тогава е най-добре да си направите панорамна снимка с фон Съкровищницата. Просто трябва да се изкачите на някоя от противоположните площадки. Там може да пиете чай от кардамон и да се наслаждавате на гледката. Как се стига до тези площадки трябва да питате, защото до най-горната трябва да обикаляте много (около 2 км.). След Съкровищницата тръгвате по десният каньон и вървите надолу около 300 метра. Има доста изсечени неща за снимане и гледане, както и гробници.

Всъщност целият град Петра е едно голямо гробище, в което са слагали видни представители (царе, генерали и др.). Набатеите са вярвали в задгробния живот и са били силно религиозни хора. Стигаме до т.нар. от мен център на Петра. Мястото е много просторно и може да видите елински храмове, римска порта, дворцова гробница на цар Аретас IV, амфитеатър и др. На която и височина да се изкачите при хубаво време ви гарантирам страхотни снимки и клипове. Такива има в галерията към статията и клипове в YouTube.

И последната голяма атракция в Петра е Ed Deir (Манастирът). Пътят до там не е лек. Имате да изкачите около 300 метра денивелация по добре поддържана пътека. От двете страни на нея има много тараби , на които бедуините си продават сувенири. Вече сме пред Манастирът. Огромен е, много добре запазен с размери 50 метра широк и 45 метра висок. Въпреки че е изсечен навътре в скалата се вижда как с времето долната част на колоните са повредени от пясъка, който се носи от вятъра. Фасадата на Ed Deir прилича на Съкровищницата, но не е така добре украсена. Всъщност и други фасади на гробници са направени по този начин и стил.

Petra-Treasury

Това което най-много ми хареса е, че срещу него има построено заведение, в което се предлага чай, кафе и храна. Сядате удобно на някоя пейка отвън и съзерцавате Манастира. Може дори да пушите наргиле, доста модерно в арабския свят. Чужденците са луди по това наргиле. За тези туристи които ги мързи да вървят има коне и магарета, които струват около 60 до 80 долара. Ужасно скъпо удоволствие според мен. Като цяло това е опасно както за тези които яздят магарето, така и за нас, които ходим пеша по пътеката.

Дори бях свидетел на инцидент. Не знам как се позволява на тези бедуини да се разполагат в такава важна атракция за Йордания. Те нямат нищо общо с древния град Петра - истинска цигания. Конете, магаретата дори и малкото камили правят доста естествено замърсяване , което не е регулирано по никакъв начин. Тези тараби, на които продават сувенири са разположени където им скимне на въпросните бедуини. Организацията е много лоша като цяло, макар да има военни които охраняват всичко в Петра.

Подобни неща видях в Египет , но това е друга тема. Наистина древният град Петра си заслужава да се посети. Мястото е много харизматично и го препоръчвам на всеки, който се интересува от древна история. Има и още една атракция тук, а именно т.нар. нощна Петра. Заплаща се 25 долара, но за да влезете трябва да покажете и дневен билет. Запомнете това условие за да нямате проблеми на входа. Ако вечерта е топла и приятна за разходка, ще усетите тайнството на древността под звуците на арабската музика и танците на местното население.

Каньона до Съкровищницата е осветен с малки лампи и озвучен подобаващо. Мястото около Съкровищницата е обсипано със свещи (в случая лампички) , така че ако искате нещо различно посетете вечерна Петра. Шоуто започва когато е изцяло тъмно според сезона и зрителите. Надявам се да съм бил полезен с информацията за мистичният каменен град Петра и ви пожелавам приказни пътешествия в Йордания.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения