Пътуване до Краков Полша


Пътуване до Краков Полша

Интересно и вълнуващо пътуване до Краков Полша, което ще ни даде възможност да посетим историческите забележителности на този град. Първите писмени данни са отпреди 1100 години. В тях се споменава за малко селище на река Висла, в което се пресичат важни търговски пътища. Град Краков е бивша столица на Полша, намира се в южната част между реките Дунав и Рейн.

 

Пътуване до Краков Полша

Нашата разходка започва с посещение на Кралски замък Вавел. Намира се на левият бряг на река Висла зад крепостни стени. Целият комплекс включва още красива катедрала, няколко църкви, бойни кули и разбира се място за отдих на туристите. Строителството на историческия комплекс продължава векове и в момента състоянието е много добро. Повечето от местата за посещение са платени.

Непосредствено до Кралски замък Вавел се намира градския площад Rynek. Това е най-посещаваното място от туристите заради многото интересни сгради построени по времето на Ренесанса. От тук започват 12 улици и любимо място за срещи на жителите и гостите на Краков. На площада се намират катедралата „Дева Мария, The Cloth Hall, градската кула, исторически музей Краков и др.

Град Краков е притегателно място през нощта. В районът на Стария град има много кафенета, ресторанти и нoщни джаз клубове с музика на живо. Опитайте полски специалитети в заведенията за хранене.

Освен тези атракции има няколко, които са отдалечени, като например Солната мина „Величка“. Тази мина е създадена през 1280 година и функционира без прекъсване до наши дни. Намира се само на 10 км от Краков, стига се с влак до там. Посетителите се спускат на дълбочина от 130 метра. Общата дължина на солната мина Величка е над 300 км. Тук има олтари за миньорите, които са били много набожни. В момента има също болница за лечение на възрастни хора, ресторант за туристите и зала за сватби.Wawel Royal Castle

Ако искате да прекарате почивка в планината ви препоръчваме град Zakopane. Намира се на 90 км южно от Краков, с идеални условия за каране на ски. Има кабинков лифт до Kasprowy връх, от където има 6 км писти за начинаещи и напреднали скиори. Природата е изключително красива, както през зимата, така и през лятото. Има много екопътеки, които преминават през езера и планински реки, идеална отправна точка за планинари.

Концентрационен лагер Auschwitz разположен на 50 км западно от Краков. В момента е смразяващ музей за безчинствата на нацистите. Запазени са сгради, наблюдателни кули, бараки, газови стаи и килии на концлагеристите. Тишината и ужаса са достатъчни за да настръхнете при разглеждане на тази зловеща атракция. В музея има много снимки и вещи на хората обитавали това място.

Крепостта Barbakan, това е част от укреплението на Краков през средновековието. Построена е през 1498 година за отбрана на прочутата Флорианска порта в готически стил. Кръглата форма на кулата е с диаметър 24 метра. До нея се стига по вътрешни коридори от крепостта. Днес тук се провеждат изложби, концерти и спортни състезания на открито.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения