Исторически забележителности в Лион


Исторически забележителности в Лион

Исторически забележителности в Лион,  третият по големина град в страната, намира се в централно-източната част на Франция. Той е разположен на пътя между Париж и Марсилия, при вливането на реките Сона и Рона.

 

Исторически забележителности в Лион

Населението му е около 500 000 души и е обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Град Лион често е смятан за гастрономичната столица на Франция. Тук са два от най-добрите региони за производство на вино и при желание може да се видят в околността на града.  Някои от основните исторически забележителности в Лион , които могат да бъдат посетени са свързани с миналото на Франция.

Времето с което разполагахме не беше много, затова се разходихме в старият град, видяхме амфитеатърът Гало-Роман и направихме панорамни снимки от хълма Фурвиер, където е разположена голямата базиликата Нотр Дам. Времето беше дъждовно и по тази причина и затова снимките на главния площад Беллкур са с лошо качество. Тук има няколко много интересни сгради и статуи, като например тази на писателя Антоан дьо Сен-Екзюпери, чието родно място е именно Лион.The Celestine Theater

 Имаше някакво спортно събитие (може би футбол) на площада и затова не можахме да му се насладим достатъчно. При хубаво време обезателно се качете на най-високото място в Лион - хълма Фурвиер. Гледката е впечатляваща и се вижда цялата долина и реките върху които е разположен града. Може да използвате влакчето срещу такса от 3 евро в двете посоки.

За реките Сона и Рона може да кажем, че са плавателни. Има няколко моста над тях, а бреговете на приспособени за разходка или каране на колело. Видях много млади хора, които прекарваха много весело свободното си време там, като свиреха и пееха без притеснение. Водата е много чиста в реките Сона и Рона имаше дори парици и лебеди да плуват свободно.

Посетихме катедралата Сен Жан и влязохме да я разгледаме от вътре. Ако сте влизали в готически катедрали, няма да се впечатлите особено, защото всички си приличат. Същото важи и за базиликата Фурвиер, построена в чест на Дева Мария. Като цяло не са пестени средства за такива сгради с национално и историческо значение. the Jacobins fountain

Естествено не можем да пропуснем и снимка от Целестинския театър поне пред фасадата с моята жена и фонтана на якобинците. Много места може още да се посетят, но за времето с което разполагахме и това е достатъчно. Ние предпочетохме да седнем на спокойствие и да се насладим на река Сона.

Залезът и тишината бяха много хубави, а и това ходене по улиците не ни допада особено. Горещо препоръчвам да посетите град Лион през лятото и да усетите атмосферата и спокойствието на жителите.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения