Исторически забележителности във Венеция


Исторически забележителности във Венеция

Историческите забележителности във Венеция, за които бях чувал и които успях да видя за твърде краткото време на нашия престой там. Започвам първо с тридесет минути пътуване с корабче от континенталната част до лагуната. Цената за корабчето е около 20 евро, с уточнението че има отстъпки ако сте семейство или група. Тук влиза таксата за посещение на Венеция.

 

Исторически забележителности във Венеция

Влизаме в лагуната, а времето е дъждовно. Какъв късмет само. Изваждаме чадърите и започваме пешеходната разходка с Дворецът на Дожите. Не пропускайте да го посетите и разгледате отвътре. Цената е 12 евро, но си заслужава. Отвън също е доста внушителен, особено фасадите, които гледат към площад Сан Марко и Венецианската лагуна.

Площад Сан Марко е най-голямото свободно пространство. Заобиколен е от базилика Сан Марко и стърчащата кула Campanile di San Marco, Дворецът на Дожите, Катедралата Сан Марко, националния археологически музей и Torre dellOrologio. Бяха ми разказвали, че имало много гълъби на този площад, забранено е да се хранят с жито, но хората бяха толкова много че  дори и да е имало гълъби нямаше как да кацнат. Направи ми впечатление Campanile di San Marco колко е висока.

Срутила се е до основи през 1902 година и изградена през 1912 година. Гледах стари снимки на тази кула и да си призная сега както е построена е по красива. Може да се изкачите срещу такса от 10 евро и да видите цяла Венеция от птичи поглед. Аз не го направих защото валеше дъжд и видимоста беше намалена. Всъщност това е най-високото място във Венеция.Околните сгради на площад Сан Марко са били собственост на най-богатите фамилии, а в момента се използват за хотели, заведения, кафенета и музеи.

Сверих си часовника от показанията на Torre dell Orologio. Интересно е направено особено биенето на камбаните на точен час. Главната ни цел беше да се возим на гондола. Цената е твърда 80 евро. Добре е да си намерите компания за да се съберете до 6 човека с цел да ви излезе по-евтино.  Ако искате гондолиера да ви пее цената е друга. Аз не чух някой да пее, може би защото това не са истинските гондолиери.

Лошо впечатление прави,  че те не са с подходящи дрехи, да не говорим, че те си имат  униформи. Да бяха се постарали малко поне, инъче гондолите са много добре изработени и украсени. Всичко е ръчна изработка. Стрували около 300 000 евро, но аз лично не вярвам да са толкова скъпи. Самата Венеция е един голям лабиринт и може да се загубите лесно.Има табели с надпис най-често Сан Марко и моста Реалто.Venecia-bridges

Моста Реално е най-големият и единствен мост на Канале Гранде. Не знам как не се срути тоя мост от тежеста на туристите. За да се снимаш там трябва да минеш през три реда посетители. Всеки иска да се фотографира за спомен на фона на Канале Гранде. Ние с жена ми успяхме, но трябва да си нахален и усмихнат. Хем ги блъскаш тия туристи , хем им се усмихваш с думите "Сори". От другата страна на моста Реалто е търговската част, от където може да си купите сувенири. Най-много се търсят маските и магнитчетата с фона на Венеция.

Цената им на различните места е различна, но може да си закупите 3 магнитчета за 5 евро примерно, а маските започват от 6 до 20 евро в зависимост от големината и украсата. Парче пица е 3.5 евро, а кафето между 2 - 4 евро ако си го вземеш на крак (Coffee and go). Не усетих въздухът във Венеция да мирише на канали и мухъл, както ме бяха предупредили. Не видях никъде пейки за почивка, дори мисля,  че е забранено да се сяда. Ако имате повече време посетете Музеят на стъклото на остров Мурано. Входната такса е 6,50 евро. Ние не успяхме, но имаше много магазини за стъклени джунджурийки и добре изрисувани предмети от стъкло, на които се наслаждавахме.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения