Исторически забележителности в Сиена


Исторически забележителности в Сиена

Историческите забележителности в Сиена са много, но мисля че за един ден може да се обиколят и разгледат. Градът е малък и много спокоен, изграден на висок хълм. Улиците са много тесни, постлани с големи каменни плочи, които интересно защо бяха много здрави и цели. Въпреки, че колите минаваха по тях си стоят може би от 100 години здрави. Централната туристическа част на град Сиена е пешеходна зона.

 

Исторически забележителности в Сиена

Повечето жилищни сгради са изградени от тухли, паркирането на леки коли е проблем, както е в големите градове. Какво може да се види тук? Голямата катедрала на Сиена, която се намира на Piazza del Duomo. Много е красива, облицована с мрамор от всички страни. Тук са оставили своя талант Микеланджело, Бернини, Донатело и Писано. Катедралата в Сиена може да се конкурира спокойно с тази от Флоренция и Болоня. Има две неща, които не ми харесаха.

Много е претрупана с украса (статуи на светци, спирали, канелюри и др.) и разстоянието до първите сгради е прекалено малко. Ако нямате широкоъгълен фотоапарат, няма да успеете да направите качествени панорамни снимки на катедралата. Имахме желание да разгледаме отвътре, но като видях опашката за билети и се отказах. Всъщност не е добър вариант да разглеждате Италия по време на празници. Прекалено много хора има както по улиците, така и в музеите и другите исторически забележителности в Сиена.

Докато се разхождахме по малките тесни улици излязохме на една панорамна площадка, като в далечината видяхме базиликата San Francesco. Разстоянието до нея ми се стори доста голямо и не  я посетихме. По късно разбрах, че и останалите от групата са пропуснали тази интересна забележителност. Другото място,  на което ще спра вашето внимание е Piazza Del Campo. Това е най-просторното място в Сиена.

Представлява голям наклонен площад и никъде не видях пейки за сядане. Всички околни сгради са били собственост на най-богатите семейства в Сиена. Тъй като времето беше топло и слънчево, хората сядаха на плочките, които естествено бяха чисти. Много харизматично място, в което може да си пиеш кафето или сока седнал на земята. Тук се намира най-красивата архитектурна атракция в Сиена Torre del Mangia.  Тя е висока 102 метра. В горната си част е от мрамор с три камбани, които успях да чуя как бият.Siena-Piazza-del-Duomo

На този площад се организират ежегодни надбягвания с коне без седло. Настилката на площада се сменя и се правят залози. Историята около тези надбягвания е много интересна, но за това ще отделя специално внимание в друга статия. Успяхме да се помотаме в малките улици на Сиена и да влезем в няколко сладкарници. Най-известната  сладкарница е на родителите на певицата Gianna Nannini.

Имаше вкусни лакомства, от които не опитахме защото както се досещате са много скъпи. В крайна сметка не е необходимо да препускате по улиците и да разглеждате всичко, защотов един момент в главата ви става една голяма каша. Чудите се после на снимките кое къде се намира. За това е добре да си дадете почивки и да се наслаждавате на кратките мигове в чужбина и дай Боже пак да се случи да обикаляте света.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения