Туристически забележителности в Рим


Туристически забележителности в Рим

Втори ден сме в Рим. Продължавам разказа си за туристическите забележителности на Рим. След панорамната обиколка с автобуса слязохме на Капитолийския хълм  - Palazzo Senatorio. От тук може да се види Римския форум в целия си блясък. Има няколко музея, които нямаше време да посетим, но си направихме снимки до паметника на император Марк Аврелий. По време на панорамната обиколка с автобуса видях къде са се провеждали състезанията с колесници - Circo Massimo.

 

Туристически забележителности в Рим

Доста голямо пространство, което все още не е застроено. Именно тук са правили залози римляните. Победителите в тези състезания са били на почит в древния Рим. Били са много богати и известни хора. За сравнение със сегашно време може да се даде примера с футболиста Леонел Меси - такова е било положението на тези т.нар. ездачи на колесници. Имаме резервация за посещение на античния Рим. Цената е 16 евро и включва посещение на Римския форум и Колизеума. Кое ми направи впечатление в цялата обиколка на римските руини?

Има паметници от създаване на град Рим 700 години преди новата ера. Ясно се виждат нивата на строителство на сградите през различните епохи от развитието на града. Другото интересно нещо е как са реставрирани строителните паметници. Реставраторите не са се опитвали да дострояват дадена сграда във вид както си е била реално, а само са я запечатали във вид както е в момента. Около 2-3 часа са достатъчи за да се разгледа всичко и при хубаво време да направите красиви снимки на античния Рим. Следващата спирка е Колизея. Огромен е наистина, дори си представих как е изглеждал с трибуните за 50 000 души.

80 арки всяка, от които е била както вход така и изход. Колизея е изграден, така че за 10 минути всички зрители да заемат местата си. Добре е да се знае, че идеята за построяването на най-големия амфитеатър в света по онова време е да служи за забавление на римляните. Грешна е представата, че е служел за наказание на християните. В началото на всеки ден се започвало с боеве между хищни животни срещу хора, продължава се с бой на гладиатори и се свършва с екзекуция на престъпници. Арената е била дървена, а над нея е имало слой пясък, който лесно се чистел след ежедневните кръвопролития.Rim-Viktor-Emanuel-II

С моя билет можеше да вляза само на първия и втория етаж. Ако искате да слезете на самата арена или да се качите на по-високите етажи цената е 50 евро. Любопитен е факта как се изчислява населението на даден град спрямо местата на амфитеатъра. Умножава се по 10 , в случая Рим е бил около 500 000 души по времето на император Тит. Между Колизеума и римския форум се намира арката на Константин. Може да се каже,  че тя основоположник на Триумфалната Арка в Париж. Въобще има доста арки в Рим - Арката на Тит, Арката на Септимий Север и др. Явно е било на мода по онова време големите императори да се увековечат с такива строежи.

Продължаваме към паметника на  Виктор Емануил II. Ужасно красива сграда, входа е свободен, но е забранено да се сяда на стъпалата и да се пушат цигари. Специално ме предупредиха да не сядам на стълбите защото исках да си завърша обувката. Пред този паметник има голямо кръгово движение, една от посоките, на които започва най-дългата улица Corso в Рим. Честно да ви кажа в Рим няма как да се загубите. На всякъде има историческа забележителност, която е отбелязана на картата. Опитайте италианския сладолед. Скъпичак е но си заслужава. Пиците са хубави всяко парче по 3.5 евро. Кафето им не ми хареса особено.Опитах макиато, американо, капучино. Кафе като кафе.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения