Исторически забележителности в Рим


Исторически забележителности в Рим

След градовете Болоня и Флоренция, дойде ред и на Рим - вечния град. Това е мястото където най-много ми хареса. Два пълни дни го обикалях и едва ли съм видял и половината исторически забележителности, но останах очарован от чистотата и спокойствието,  което усетих тук. Какво успях да посетя през тези два дни?

 

Исторически забележителности в Рим

Започвам туристическата обиколка с Piazza di Spagna и  испанските стълби. 135 стъпала, които не намерих за необходимо да изкача за да  видя евентуално от близо църквата Trinita dei Monti. В подножието на стъпалата има фонтан с форама на лодка. Естествено по време на великденските празници имаше много хора и да се снимаме на фона на фонтана се оказа трудна задача.

От тук през тесни улички за Рим отидохме до Fontaine de Trevi. Много бях случал за тези фонтани. Наистина са красиви, ако имате дребни монети може да хвърлите няколко и да помогнете на социално слабите в Италия. Говори се, че на ден се събирали до 1000 евро, но аз много не вярвам да е така. Желаещите да го видят и да се снимат са повече от колкото може да побере този малък площад. Много са красиви фонтаните, добре е да им се насладите поне един час, но аз не успях за жалост.

Само на четири пресечки от Fontaine de Trevi посока река Тибър се намира Храма на Адриан. Останала е само едната фасада с 11 много високи колони, които са на почти 2000 години.  Няма да изпадам в подробности кое как е строено и от кого , но според мен поне още толкова години няма да мръднат от там. Следващата ни спирка е Пиаца дела Ротонда и Пантеона на Рим. Входа е безплатен и може да се снима свободно. Купола на пантеона е огромен, а на върха има голям кръгъл отвор. Според нашият екскурзовод,  дори при силен дъжд от този отвор не влиза вода. Съмнителна работа според мен, но може да става някакво завихряне на въздуха от вътре навън - знам ли?

Стигаме и до Piazza Navona. Изключително много ми хареса защото е в бароков стил (любимият ми стил). Има елипсовидна форма, в двата края си с  фонтани, които представяте ли си - работят! По средата на площада е разположен прочутият Фонтан на четирите реки. Естествено поредната католическа църква Света Агнеса в Рим. По пътя си към Ватикана само виждаме замъка Sant Angelo (прилича на средновековен затвор според мен), на който е открадната облицовката за да послужи за други архитектурни паметници.Rim-piaca-Navona Въобще заради липсата на строителен материал, доста от сградите са претърпели известни промени.

Отправяме се към Ватикана, опашка голяма, проверки за оръжие и метални предмети. Вход за Ватиканските музеи - 16 евро. Всичко е ужасно красиво, произведения на най-добрите майстори на четката и склуптурата. Подовете са покрити със съвършенни мозайки и скъп мрамор. Видях и прословутата Сикстинска капела. Охраната е на всеки 2 метра. Не дават да се говори и снима и ужасно много хора. Всички вперили поглед към тавана, тоя Микеланджело е голяма работа. 

На излизане от Ватиканските музеи веднага без да чакаме другата опашка влизаме в Базиликата „Свети Петър“. Не видях папата, защото бил зает нещо и не му се занимавало с туристите. Според мене си мързелува в апартамента, но това е друга тема. Всичко в Рим си има история и своя енергия, която успях да усетя. Следва втора част на пътеписа ми.

Save

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения