Исторически забележителности във Флоренция


Исторически забележителности във Флоренция

Исторически забележителности във Флоренция, много вълнуващи емоции в столицата на Тоскана. Това е вторият град в Италия след историческите забележителности в Болоня, който посетих. Хубавото на този град е, че всички ренесансови туристически атракции са разположени само на един квадратен километър. Това означава, че не може да се загубите и времето за обиколката е около два часа. Тук искам да уточня, че това време е само за обиколка по улиците и площадите, без да се влиза в музеи и катедрали.

 

Исторически забележителности във Флоренция

Започвам пешеходната разходка по тесните улици на Флоренция. На места те са толкова тесни, че разминаването с други туристи е доста трудно. А повярвайте ми аз  бях по време на великденските празници и туристите бяха стотици хиляди. Първата спирка е катедралата Santa Croce. Входа е 6 евро, но си заслужава да се посети. Вътре са погребани Галилео Галилей, Микеланджело и други известни личности.

Една от малкото църкви, в които може да се снима без да се криеш от охраната. В двора на катедралата има огромна градина и музей. Предната фасада на Santa Croce от страната на площада е внушителна. Украсата от мрамор е уникална, но според мен е прекалено натруфена и ми идва в повече. Площада пред катедралата е огромен (колкото футболно игрище). Втората спирка е Пиаца дел Дуомо, най-интересното място във Флоренция.

Тук е катедралата Санта Мария дел Фиоре трета по големина в света, изключително произведение на изкуството и архитектурата. Много цветна и натруфена отвън, трудно може да се снима заради малките разтояния с околните сгради. Имах желание да я разгледам отвътре и да се кача на кулата на Джото за да направя панорамни снимки на Флоренция, но опашката беше огромна и се отказах. Входа е 15 евро за целия комплекс и е добре да си резервирате билети предварително за да не чакате на опашките (особено за  кулата). Florence-Santa-Croce

Куполът на Брунелески ме грабна с размера си. Честно казано не знам как са го построили но е огромен. Ако искате се качете, само 92 метра  и 463 стъпала. Пред катедралата се намира баптистерията San Giovanni. Беше затворена за туристи и я разгледах само отвън. На три пресечки по посока реката се намира Palazzo Vecchio и входа за най-голямата галерия Уфици. Аз лично не ги посетих защото времето ми беше ограничено и имахме други планове за разходка. Направихме си кратка почивка в Loggia della Signoria. 

Минах по моста на златарите (единствения покрит мост) и си направихме няколко селфита. Видях много златни украшения, много скъпоценни камъни на твърде висока цена. Ако продължите по улицата след моста на около 200 метра ще стигнете до Piazza Pitti. Тук имате два варианта за посещение - Двореца Pitti и градините Боболи. Билета за вход за двете места е 13 евро. Заслужава си да се посетят наистина.

Последното, за което искам да ви разкажа в този пътепис е панорамната гледка, на която станах свидетел от Piazzale Michelangelo. Това е може би най-високото място около Флоренция. Ако е хубаво времето може да направите панорамни снимки на старата част на Флоренция в пълния и блясък. Аз имах този късмет и го направих. В крайна сметка не е необходимо да търчите по улиците като "мухи без глави" за да видите всичко на веднъж. Спрете се за миг, изпийте едно италианско кафе и се наслаждавайте на гледката.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения