Главни атракции на остров Менорка


Главни атракции на остров Менорка

Главни атракции на остров Менорка, състезаващи  се наравно с останалите Балеарски острови. Остров Менорка се намира приблизително на 200 км от континентална Испания и на 40 км източно от най-големият остров Майорка. За разлика от Ибиса и Майорка, които са дестинации за младите туристи, остров Менорка  е подходящ за семейства с деца.

 

Главни атракции на остров Менорка

Поради тази причина остава малко в страни от предлаганията на тур операторите. С други думи казано, онази специална група хора търсещи уединение и спокойствие. От друга страна Меноркае най-зеленият от всички Балеарски острови. Тук може да срещнете иглолистни борови гори, субтропични храсти и финикови палми. Причината за тази зеленина е по-влажния климат в сравнение с останалите места. Активният туристически сезон започва в началото на май месец и завършва края на октомври месец.

Климатът е влажен средиземноморски и температурите са равномерни между 20°C и 28°C. Остров Менорка ще ви плени със своята красота и неустоим чар. Тук липсват големи плажове, а хотелите не достигат повече от няколко етажа. Като написахме плажове, трябва да споменем,  че в северната част има такива, които са безлюдни и може спокойно да правите слънчеви бани голи . Причината за това е пустинния терен и липсата на инфраструктура. В миналото острова е бил под власта на пирати и контрабандисти, които са се крили в Son Saura, затова ви препоръчваме именно този самотен плаж.

Друг подобен плаж е Cala Macarella и залива Macarelleta.  На север се намира плаж Algaiarens и фара Cap de Favaritx.  Препоръчваме ви да обиколите острова с яхта и да се гмуркате в топлите води на Средиземно море. Подводния риболив е много добре развит. Отлични условия за голф има в Клуб де голф Сон Парк в централната част. Ако не сте мързеливи може просто да си наемете колело и да обиколите остров Менорка за няколко дни, като няма да ви убегне нито едно място. Menorca-macarella-coast

Обиколката на острова е под 100 км така че няма да е проблем дори да наемете скутер. Най-високата точка е Монте Ел Торо, малък хълм с височина едва 358 метра. По подобие на Рио де Жанейро и тук има статуя на Исус Христос с разперени ръце. Местното население вярва, че тази статуя пази острова от бетствия. Имайте предвид, че големи населени места липсват.

Повечето градове са разпръснати равномерно в краищата на острова, като общото население е около 90 000 души. Най-големите градове са Маон и Ciutadella, но тук не може да акостират големи круизни кораби, защото пристанищата са малки и обслужват местните корабчета и яхти.  Средновековната архитектура  в комбинация с приятните, непретенциозни кафенета по малките площадите правят този остров идеалното място за почивка.

Ако си падате по  дивата природа и екотуризма трябва да отидете към северната част на острова. За разлика от другите Средиземноморски острови тук няма презастрояване и природата е много добре запазена особено в северната област. Трябва да знаете, че остров Менорка е обявен за биосферен резерват от 1993 година. Всичко тук се намира под закрилата на  ЮНЕСКО и заради това може спокойно да заявим, че това е най-запазеният европейски остров. Не пропускайте да опитате местните специалитети от морска храна.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения