Градове по света


Исторически забележителности в Гент Белгия

Исторически забележителности в Гент Белгия, които успях да разгледам само за един ден. Градът е сравнително малък в сравнение с Брюж или Брюксел, където вече съм бил няколко пъти. Прости искаха да видя нещо по-различно и затова си избрах именно град Гент.

 

Разбира се става въпрос за старият град в който има много какво да се види и снима. Времето беше чудесно, слънчево, както се вижда от снимките, които съм приложил към статията.

Кои са местата които си струва да посетите в Гент Белгия

  • Църквата Свети Николай
  • Католическата катедрала Свети Баво
  • Крепост Гравенстен
  • Кулата камбанария Белфорт

Има още поне десет неща, които си заслужава да се видят, но това според мен са най-важните.  Като цяло съм почитател на природните забележителности и рядко обръщам внимание на улици и сгради от миналото. Но тук ми хареса почти всичко. Търговията с платове е основната причина град Гент да е толкова голям и известен поне в Белгия. Повечето хора в Европа едва ли са го чували, още повече че нямат изявен футболен отбор, но това е друга тема за размисъл. Започвам с първата историческа атракция, църквата Свети Николай.

Това е най-старата църква в Гент построена още през 13 век в готически стил. Построена е до оживен пазар на пшеница в миналото, като кулата и е била най-високата сграда през средните векове. Както повечето такива църкви в нея има голям орган. Входа е свободен.

Католическата катедрала Свети Баво - западната кула е висока 89 метра и е доста внушителна, поне за мен. Обиколих я от всички страни, но интериора ми хареса повече. Олтарът представлява изрисувана живопис от 15 век, има голям орган, римска крипта със стенописи и големи мраморни сводове. Входът е свободен.

Крепост Гравенстен построен на реката през 12 век. Доста внушителен и мрачен ми се стори. От кулите на замъкът се открива хубава панорамна гледка. Билетът е 10 евро и за два часа на практика може да обиколите всичко.

Какво ви очаква в град Гент Белгия

Кулата камбанария Белфорт в момента е музей, в който може да разгледате доста интересни неща, но за мен най-предизвикателното е самото изкачване по тесните вити стълби. Има разбира се асансьор с който слязох. Гледката е панорамна и може да се ориентирате коя забележителност къде се намира. Входа е 8 евро.

За по-романтичните хора има добра възможност за разходка с корабче по реката. И от двете страни на брега се откриват хубави сгради във фламандски стил. Минава се под мостът Сан Мишел (емблематичен мост за град Гент). Ако намате големи очаквания за този град със сигурност ще ви грабне със своята уникална атмосфера. По-различен е от останалите населени места в Белгия и Холандия.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения