Какво общо имат Бъгс Бъни, заекът Брер и Великденският заек?


Какво общо имат Бъгс Бъни, заекът Брер и Великденският заек?

Те всички са диви, а не питомни зайци. Бъгс Бъни и заекът Брер са моделирани по североамериканския заек Leptus, който е с дълги уши и големи крака.

Какво общо имат Бъгс Бъни, заекът Брер и Великденският заек?

Бъгс Бъни, който спечели ,,Оскар” през 1958г.,  направи екранния си дебют още през 1938г. Мел Бланк, който озвучава Бъгс Бъни, мразел моркови, но непрекъснато трябвало да ги хрупа при записите, защото никой друг зекенчук не издавал характения звук.

Бъгс Бъни - детски анимационен герой

Корените на заека Брер са в традициите на афроамериканските роби, които разказвали истории за заека, който бил по-хитър от лисицата.

Робърт Рузвелт, чичо на президента Теодор и приятел на Оскар Уайлд, за пръв път записал тези истории,но едва след 1879г. историите на ,,чичо Ремус”, преразказани от Джоуел Чандлър Харис, станали национална класика.Сладкият Велиденски заек също е съвременно американско изобретение.анимационен герой

Великденски заек - каква е историята около него

Той е търговско олицетворение на заека като символ на плодородието, възпроизвеждането и Луната. В англосаксонската култура заекът е посветен на богинята на пролетта Естер, откъдето произхожда и английската дума за Великден (Easter).

Не са много животните, така широко застъпени в митологията. От древния Египет и Месопотамия до Индия, Африка, Китай и Западна Европа зайците са изобразявани като свещени, зли, мъдри, разрушителни, хитри и почти винаги-секси.американски анимационен герой

Може би защото са толкова бързи, че могат да бягат със 77 км/ч и да правят скокове по2.5 метра нависоко. Може би също заради невероятната им плодовитост-една зайка може да даде живот на повече от 40 зайчета за една година.

Плиний Старши вярвал, че като ядеш заешко, ставаш сексуално привлекателен и това продължава девет дни.Дивите и питомните зайци не са гризачи, а образуват собствен вид-заекообразни. Някои от особеностите на заекообразните са, че те  могат да затварят ноздрите си и понякогат ядат собствените си бурбонки.

Те правят  това по същата причина, поради която кравите преживят храната си-за да извлекат възможно най-пълно всички хранителни вещества. За разлика от кравите обаче зайците не могат да си позволят да преживят с часове.

Известният заешки ритуал на ,,боксиране”, изпълняван през пролетта, не е борба за мъжка доминация, а отблъскване на нежелани ухажори от страна на зайката.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения