Родителски поглед върху рисунките на детето.


Родителски поглед върху рисунките на детето.

Всички сме били деца и знаем отлично, че всяко дете обича да рисува. Рисуват където и с каквото си поискат.  По този начин те изразяват своята душевност. Опитвали ли сте се да вникнете в това, което рисуват и как го тълкувате? Дали окото ви е достатъчно въоръжено за да усети детето ви какво иска да изрази с рисунката си?

Родителски поглед върху рисунките на детето.

Като стане детето ви на 3 години , дайте му празен лист и десетина цветни молива. Оставете го само да си рисува. Хубаво е да е само, без телевизия и радио.  Ето няколко напътствия как да тълкуваме рисунката на малкото ни дете.

Детска интерпретация на живота в картинки

 1. Ако детето ви рисува само с тъмни цветове, значи най-вероятно е подтиснато и нещо му тежи. Ако използва всички цветове означава, че е жизнерадостно и щастливо.
 2. Ако детето рисува с големи заоблени форми или вълнообразни линии-това говори , че детето ви обича да е сред хората . Ако линиите са остри и назъбени  тогава адаптацията на малчугана върви по-бавно.
 3. Ако рисува хора, това най-вероятно са неговите родители, братчета или сестричета. Погледнете кого първо ще нарисува. Това е най-важният човек за него. Ако на рисунката е баба му и дядо му , това значи , че те са също важни за него.
 4. Обърнете внимание на съразмерността на пропорциите на отделните персонажи. По-големите фигури представляват хората, които са по-авторитетни. Колкото по-подробно е нарисуван човека, толкова детето го познава по-добре. Вгледайте се дали детето е хванало някой за ръка на рисунката. Ако не е, означава че то се дистанцира от този човек.детски рисунки
 5. Важно е да наблюдавате натиска и дебелината на линиите. Ако те са бледи и недовършени , това означава , че детето е несигурно. И обратното , ако детето натиска много и чупи графита на молива- то е агресивно и неконтролируемо.
 6. Колкото рисунката съдържа повече елементи, това означава че въображението му е по-голямо и по-добре изразява заобикалящият го свят. То е мечтател по природа, в което разбира се няма нищо лошо.

Трябва ли да вземаме на сериозно всичко това, което е по горе написано?  Разбира се че да. Нашата препоръка е да попитате детенцето си да ви разкаже какво е нарисувало, макар и по свой си начин. Погледнете в яслата или градината какви са му скиците и по възможност ги сложете в рамка на стената в жилището ви.

Все пак това си е произведение на изкуството.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

 • Приятели
 • Полезни сайтове
 • Приятели
 • Friends
 • Friends
 • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения