Исторически забележителности в Страсбург


Исторически забележителности в Страсбург

Исторически забележителности в  Страсбург, столица на региона Елзас във Франция. Градът е разположен на бреговете на река Ил, където тя се влива в Рейн. Само за 75 години (между 1870 г. и 1945 г.) градът сменя 4 пъти националността си – френска или немска.

Малката Франция - най-живописният квартал на стария Страсбург, Името La Petite France е дадено от старите немски жители, но не поради някакви архитектурни особености, а поради проституцията на това място, която според тях била "френска работа". По-късно войниците на Франсоа I се лекували от "френското зло"- сифилиса, в болницата на квартала. Някога в него са живели кожари, мелничари и рибари. Повечето къщи са строени през 16 и 17 век.

Исторически забележителности в  Страсбург

Les Ponts Couverts - Покритите мостове. Някога са били част от отбранителните структури, а също били използвани като затвори. Също така са били предназначени за контрол на свободния достъп до града. Това позволило на Страсбург да създаде свои собствени митници, което довело и до неговия просперитет. Построени са от 1230 до 1250 г. на ръкавите на река Ил. Въпреки факта, че мостовете вече нямат покрив, премахнати са през 1784 г., старото им име „покрити” остава. Покритите мостове, които представляват бивш крепостен комплекс от XIII век. По това време дървените мостове са били покрити с дървена конструкция и оборудвани с брани. Покритите мостове позволявали да се контролира достъпа до града от река Ил Тези тухлени кули са били сред 90-те, които са защитавали града. Днес запазени са само 4.

Къщата на кожарите  /La Maison des Tanneurs - Построена през 1572 г., Разположена е до един от каналите на реката. Наличието на вода винаги е било ценно предимство за икономическия живот на града, по-специално за рибарите, кожарите и мелничарите, които са живели в квартала Малката Франция Оригиналната двуетажна сграда е имала вентилационни тавани, където кожите се сушили под покрива Тази внушителна елзаска къща е типичен пример за популярния архитектурен стил, много разпространен в Елзас, наричан фахверк /на немски/ и коломбаж /на френски/ След Втората световна война къщата функционира като ресторант и разполага с няколко жилищни апартамента.

Църквата Свети Тома/Saint-Thomas Church/ Église Saint-Thomas

Построена между XIII и XIV век на мястото на бивша романска църква. Като протестантска църква функционира от 1529 г. Църквата е международно известна със своите исторически и музикално значими органи.

Place de la Cathédrale Катедралния площад. Катедралния площад с няколкото знакови къщи, разположени тук.

Сградата на Старата аптека с колоната от 1567 г. До 2000 г. това била най-старата действаща аптека във Франция. Документи от 1268 г. свидетелстват за съществуването ѝ. Колоната е отдалечена леко от останалата част на сградата и тази празнина е известна като „ büchmesser ” (мерител за корема). Според стара традиция занаятчиите-зидари, работещи на строителната площадка на катедралата, трябвало да измерват пълнотата си там, за да покажат, че могат да се промъкнат през различните процепи на катедралата.

Maison Kammerzell /Къща Камерцел, построена през 1571 г. от виден елзаски търговец на сирена, в ренесансов стил. Красивата къща дължи сегашното си име на бакалина от Вюрцбург Филип-Франсоа Камерцел, който я купил.Strasbourg souveniers

Приземният етаж е от камък, а горните са с дърворезба и прозорци със стъкла във формата на бутилково дъно. Скулптурите по гредите представляват свещени и светски сцени. На зъбното колело все още се вижда макарата, която е била използвана за издигане на резервите към тавана. "Къща Камерцел" е най-старата обитавана постройка в града и днес е превърната в елегантен ресторант. Всеки от 75-те прозореца е украсен с изящни резби със скулптурни изображения на библейски герои, зодиакални символи. Тук можете да видите чудесни митологични същества и невероятни алегорични истории.

The Palais Rohan Дворецът Роан. Той е основна архитектурна, историческа и културна забележителност в града. Построен е през 1730 г. и се счита за шедьовър на френската барокова архитектура . От края на 19 век в двореца приютява няколко от най-важните музеи в Страсбург: Археологически музей , Музей на декоративните изкуства, Музеят на изящните изкуства и общинската художествена галерия.

От разходката по река Ил, приток на Рейн. Разходката трае 1ч.15 мин., разхожда те в миналото и настоящето на града. Цената е 14,50 евро си заслужава определено. Беседата е на 12 езика и е доста изчерпателна и ако ми беше по-свеж умът можеше да Ви разкажа повече .

Църквата Св. Павел/St. Pauls Church
Église Saint-Paul de Strasbourg
Построена между 1892 и 1897г. Една от най-впечатляващите характеристики на църквата е необичайно големия брой портали и входове, даващи достъп до нея, общо 19.За сравнение в Страсбургската катедрала са 7 Църквата е протестантска .

Корабчето се провира през първия мост- Pont du Corbeau (Моста на гарваните), който определено има зловеща история. През 12-ти век мостът е известен със страховитото име: Schindbrücke (мостът на мъченията). Именно в тази част на града се извършвали публични екзекуции на крадци и убийци, като осъдените са хвърляни в река Ил в завързани чували. Quai des bateliers/ Кеят на лодкарите.

Дължи името си на заселилите се в миналото там лодкариПо цялото му протежение има много красиви къщи, датиращи от XVI - XVIII век. Кеят на лодкарите е като малко зелено убежище в центъра на града и където може да се разходите в прохладна и спокойна атмосфера покрай реката .Barrage Vauban /Бентът "Вобан", наречен на името на известен военен архитект, по чиито планове е построен през ХVІІ в Съоръжението, представляващо покрит мост, е служило за укрепване отбранителната система на града. Отворите на бента са можели да бъдат херметически затворени, за да предизвикат наводняване и блокиране на настъпването на вражеските войски, а освен това брани блокирали преминаването на лодки. Отдавна това предназначение е останало в миналото, днес мястото е превърнато в музей. Покривът е преустроен като панорамна тераса, от която се откриват прекрасни гледки.

Aubette /Сградата, намираща се на площад Клебер е построена между 1765–1772 г., за да бъде част от военното командване на града и войските. Офицерите са дошли на разсъмване, за да получат инструкциите си, откъдето идва и името - разсъмване, зазоряване на френски е "об". Според други името вероятно отговаря на едно от старите значения на думата aubette (подслон). Понастоящем е музей.

Статуята на Йоханес Гутенберг, държащ в ръцете си пергамент, на който пише: „ И стана светлина “.Гутенберг е изобретил печатната преса и е основоположник на съвременното книгопечатане. В определен период от живота си е живял и работил в Стасбург. През 1455 година той издава своята „42-редова Библия“, известна и като Гутенбергова Библия.

Високото качество и голямата историческа стойност на Библията на Гутенберг я прави една от най-ценните печатни книги в историята. Една страница от Библията струва около 80 хиляди долара.

Place du Marché aux Cochons de Lait Ferikelmarik. Това е стар пазар, създаден през 13 век. Днес тук се продават сувенири.

Maison au cochon de lait Тази къща е построена през 1477 г. и преустроена през 1612 г. Тя е увенчана от интересен ветропоказател, изобразяващ сабото на император Сигизмонд. Малката пикантна и комична история е, че когато посетил Страсбург през 1414 г., императорът на Свещената Римска империя толкова бързал да отиде на бал, че тичал бос и забравил ботушите си. Любезните прислужници от Страсбург, станали свидетели на инцидента, побързали да осигурят на императора обувки и ги купили точно от това място.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения