Лято на остров Родос


Лято на остров Родос

Незабравимо лято на остров Родос през 2018 година, преди светът да се промени напълно. Започвам моят разказ с град Линдос  малко и горещо, но гостоприемно рибарско селище, основано от дорийците преди цели 3000 години. Разположено е на източното крайбрежие на остров Родос, с античен акропол на хълма и смайващи гледки, с автентична гръцка атмосфера и семпли бели къщи, с тесни калдъръмени улички, очарователни старинни врати и пищни розовоцветни бугенвилии. До ден днешен основен и почти единствен транспорт за селището си остават магаретата.

 

Лято на остров Родос

Трихилядолетният акропол в Линдос се намира на остров Родос и представлява останки от древногръцки храм на богинята Атина Линдиа. Това е може би един от най-древните замъци в света, както и един от важните археологически обекти в Гърция, вторият по значимост акропол след този в Атина. Построен е върху висока скала и разкрива великолепни гледки към Средиземно море. Историята на светилището започва още през геометричния период ( IX век пр.н.е).  През III век пр.н.е. е въведен култът към Зевс Полий, въпреки че Атина остава основното божество на светилището.

Най-вероятно това е било крепост по времето на Троянската война и продължава да бъде акропол през архаичния период, гръцкия класически период, римския и византийския период и по време на окупацията на острова от рицарите на Ордена на Свети Йоан.

Кои са забележителностите на остров Родос

 • Град Линдос
 • Акропол в Линдос
 • Акропола в град Родос
 • Плаж Фалираки
 • Венецианските замъци край Монолитос


Долината на пеперудите се намира на западния бряг на остров Родос. Тази вълшебна долина е временен дом на хиляди пеперуди от вида Panaxia Quadripunctaria, които се появяват всяка година след дъждовния сезон в края на май. Пеперудите изкарват цялото лято във влажната долина, покрили стволовете на дърветата като втора кора. След това повечето женски отлитат и понякога изминават 25 километра, за да заровят яйцата си преди да умрат.

Южната част на остров Родос е значително по - гореща, но на подобни места жегата е абсолютно поносима.  Ако посетите град Родос ( столицата на Остров Родос), непременно се разходете из Стария град, почти непроменен от Средновековието до днес. Градът е основан през 408г. пр. Хр. и се намира в най-северната част на едноименния гръцки остров. През вековете над Родос са властвали гърци, римляни, византийци, рицари хоспиталиери, османски турци и италианци и всички те са оставили своя отпечатък върху него. Днес великолепният стар град Родос е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Какво ми хареса на остров Родос

Прашният и горещ остров Родос е осеян с безброй маслинови насаждения. Докъдето поглед стига, вековни маслини покриват каменистата земя, тук-там се прокрадват солидни евкалиптови дървета и иглолистна растителност, а отвъд сребреещите корони на маслините искрят тюркоазените води на безкрайното море, окъпани в изобилна слънчева светлина. Небето е кристално синьо. Непрекъснатото монотонно жужене на цикадите служи като музикален съпровод. Край пътя се полюшват уханни олеандри, местни ферми предлагат собствена продукция от маслини, зехтин, мед и теракотени изделия, а белите, характерни за Гърция вили с обвити в розови бугенвилии входове подслоняват хиляди туристи, зажаднели за щедро слънце и заслужена почивка.Rhodes center square

До самия морски бряг китни оазиси са се сгушили в уютни заливчета с малки плажове и кристално чисти води. Под сламените чадъри галещият морски бриз не позволява на жегата да помрачава спокойствието на плажуващите, забравили часовниците си някъде далеч от брега. Изобилие от вкусна морска храна, разхлаждащи напитки и божествени гледки хранят тялото и сетивата и зареждат душата с прекрасни емоции. Малки старинни градчета с гостоприемни и любезни домакини посрещат нестихващия поток от туристи из тесните, павирани улички, осеяни с уютни ресторантчета, таверни, кафенета и пъстри магазинчета. Котки, множество лениви котки, изпънали прегрели тела навсякъде из сенчестите места, допълват гостоприемната атмосфера на острова.

И магични залези. Така почувствах аз красивия и древен Родос. Така и ще остане в спомените ми това незабравимо наше синьо лято. Кой знае, може пак да се срещнем.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

 • Приятели
 • Полезни сайтове
 • Приятели
 • Friends
 • Friends
 • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения