Национален парк Лейк Дистрикт


Национален парк Лейк Дистрикт

Национален парк Лейк Дистрикт, истинска наслада за очите и ушите. В тази статия ще опишем подробно района около Камбрия с население около половин милион души. Административен център на това графство е Карлайл. Движим се из живописната област Камбрия (Северна Англия, почти на границата с Шотландия).

 

Национален парк Лейк Дистрикт

Пейзажът е хълмист. Пътят криволичи между не високи старинни зидове от перфектно подредени дялани камъни и стогодишни, добре поддържани живи плетове. Полегатите хълмове са накипрени в най-ярките си зелени одежди. В северозападния ъгъл на Англия се е сгушила древната Камбрия със своите очарователни езерни и планински пейзажи.

Езерният край (Lake District) е най-големия национален природен парк в Англия. Характерната за Лейк Дистрикт порода овце Хердуик. Много издръжливи, адаптирани към планинския климат, с ценна вълна. Малките агънца се раждат чисто черни и с времето козината им избледнява. Популацията на овце в района наброява над 3 милиона. Каменни къщички и цветни градинки приветстват всеки пътник. Чудните сини нюанси на езерото Уиндърмиър - най-голямото сред езерата на Лейк Дистрикт.

Каменни зидове ограждат пътищата, дворчетата и пасищата из цяла Камбрия. Километри вековни живи плетове (Hedgerows) чертаят границите на имотите. Градинки с пролетни цветя се усмихват на минувачите. Windermere е най-голямото естествено езеро в Англия. С дължина повече от 18 км и ширина почти 1.5 км, това езеро тип "Панделка" е образувано в ледниково корито. Направихме си двучасова разходка с лодка по езерото Уиндърмиър.

Какво ми хареса най-много вЛейк Дистрикт

Мястото, в което отседнахме - Долината Coppermines Valley, точно над езерото Конистън. Това са бивши мини за добив на мед, функционирали в продължение на стотици години, до средата на миналия век. Планинският уют е подсилен от пукота на дървата в камината. Твърди се, че индустриалният добив на мед в Конистън е започнал, когато Кралица Елизабет I е довела германски миньори, за да експлоатират местните находища. Характерното за района растение Прещип постила планинските хълмове. Изкачихме се до високопланинското езеро Levers water.Lake District

Езерото служи като резервоар за питейна вода. Многобройните стада овце почти целогодишно пасат на открито. Пролет е. Кротко пасат стада овце, блеят новородени агънца. Тучните пасища са оградени посредством хиляди километри от същите каменни зидове или прилежно подстригани живи плетове и отдалеч наподобяват жилища на открито. За да може всяко стадо да познава дома си. Небето синее, слънцето грее, а пухкави бели облачета плуват в спокойната небесна шир. Красиво е. Истинска селска идилия.

Защо да посетим Лейк Дистрикт

Тук-там се полюшват попрецъфтели нарциси, поляните са обсипани с хиляди слънчеви глухарчета. Чуруликат птички. Минаваме през малки крайпътни селца с бели или каменни къщички. Люляк и глициния срамежливо разтварят цветовете си. Ухае на късни пролетни цветя.

Приказно е. Какво ли ще е като зацъфтят розите? Характерната за Лейк Дистрикт порода овце Хердуик. Много издръжливи, адаптирани към планинския климат, с ценна вълна. Малките агънца се раждат чисто черни и с времето козината им избледнява. Популацията на овце в района наброява над 3 милиона. Наближаваме първото по пътя ни езеро Уиндърмиър. И най-голямото сред езерата на Лейк Дистрикт. Водата закачливо проблясва под крясъка на вечно гладни гларуси, стотици лодки - малки и големи - лениво се поклащат в пристанището, а по гладката водна повърхност се носят бели платноходки и още по-бели лебеди. Кипи живот, но със забавен ритъм. Като на село. И душата ликува. И се отпуска. В тиха наслада. Време е за почивка.

Hill Top - фермата, принадлежала на детската писателка и илюстраторка Биатрикс Потър (1866-1943), известна с поредицата малки книжки за зайчето Питър ( Peter Rabbit). Потър купува къщата и нейната 34 акра работеща ферма през юли 1906 г. като свой дом далеч от Лондон и свое артистично убежище. Заобикалящите фермата живописни пейзажи с характерните търкалящи се, полегати хълмове ( Rolling hills) и тучни зелени пасища с кротко пасящи овце са вдъхновение и тема на илюстрациите в малките книжки на Биатрикс Потър.

Биатрикс Потър е дарила къщата и фермата на благотворителната английска организация National trust. За мен беше удоволствие да поседя и помечтая в нейната градина. Селцето Near Sawrey.
Домашно приготвени печива - на самообслужване. Често срещана практика в английската провинция. Пътят между селцата е тесен и криволичещ.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения