Исторически парк Аютая Taйланд


Исторически парк Аютая Taйланд

През 2018 г. пропуснахме влака за бившата столица на Тайланд заради джетлаг ... Тази година успяхме да посетим Исторически парк Аютая Taйланд в еднодневна екскурзия с влак от Банкок! Организирахме всичко сами, както винаги. В този пост ще ви покажа накратко колко пари можете да спестите, когато правите свои собствени проучвания и резервации.

 

Исторически парк Аютая Taйланд

За да разполагаме с информацията за сравнение на цените, попитахме в няколко групи във Facebook за шофьор до Аютая и се свързахме с някои от тях. Частна кола от Банкок до Аютая и обратно би струвала 4000 THB. Това не включва влизанията в храмовете или обяда ви.

Как да планирате разходката си в Исторически парк Аютая

Решихме да резервираме всичко сами. Станахме в 5:30 сутринта, закусихме и се отправихме към метрото (MRT Blue line). След 6 спирки пристигнахме за 56 THB (за двама човека общо) на централната жп гара в Банкок. Купихме 2 билета за най-бързия влак до Аютая (2-ра класа) за 690 THB. Когато пристигнахме в Аютая, намерихме шофьор на тук-тук за целия ден - платихме 700 THB. Билетът за 6-те основни храма струва 440 THB (за двама човека общо).

За обяда платихме 220 THB (2 обяда). Влакът за Банкок струваше само 40 THB (за двама човека общо), защото влакът беше oт 3-та класа. За да бъда честна, влакът изобщо не беше лош! Всеки пътник си имаше 2 места за социално дистанциране и беше (неочаквано) чисто. Цялото пътуване за 2ма души излезе общо: 2146 THB за 2ма (1073 THB за 1 човек).

С личен автомобил и агенцията щеше да излезе: 4460 THB за 2ма (2230 THB за 1 човек). Аз започнах да си правя записки кое колко струва още като бяхме на остров Ко Тао Тайланд, защото се забравя, а всички питат основно за това.Исторически парк Аютая Taйланд

Така спестихме повече от 50%, като организирахме всичко сами . И да не пропуснете незабравимото преживяване с влака, местните жители и нашия шофьор на тук-тук (превозно средство на три колела) Да се возите на тук-тук е голямо преживяване. Тук-тук има още в Шри Ланка и Индия, но за там ще ви пишем в следващи пътеписи.

Кои забележителности посетихме в Исторически парк Аютая

 • Wat Phra Si Sanphet
 • Wat Phra Ram
 • Wat Mahathat
 • Wat Yai Chai Mongkon
 • Wat Chai Watthanaram

Всички забележителности в района са защитени от ЮНЕСКО и може  да ги достигнете както с лодка, така и с кола (по-удобен транспорт). Достъпът е свободен, може да се качите по стълбите на всеки храм и дори да надникнете в слепите входове вътре. Тук са се извършвали религиозни церемонии на краля и неговите наследници. Аютая е бившата столица на Тайланд е разположена в богатите оризови равнини на река Чао Прая, на около 90 км северно от Банкок. В миналото Аютая е била най-голямото кралство, което е управлявало по тези земи повече от 400 години.

През 1431 г. Аютая успява да надвие във войната с кхмерите и през 1431 г. дори завладява голямата им столица Ангкор. Владетелите на Аютая присвояват много от индуистките идеи и практики на кхмерите, включително концепцията за владетеля като бог-цар. Това е причината, поради която много от храмовете изглеждат подобно на храмовете в Ангкор, Камбоджа, но за разлика от тях не са така добре запазени. Вижда се че има някакви реставрации, но като цяло е доста занемарено. Личи си че страната е бедна.

Аютая е бил един от най-богатите и космополитни градове в света през 17 век. Въпреки това, през 1569 г. Бирма (Мианмар) превзема Аютая и опустошава цялата провинцията. За втори път през 18 век Бирма успява да спечели войната срещу Аютая и всички нейни произведения на изкуството биват унищожени или откраднати ... По-голямата част от манастирите, храмовете и дворците остават в руини. Искаме само да ви предупредим да внимавате да не ви откраднат ценни предмети и документи, защото чухме за много случаи на пострадали чужденци.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

 • Приятели
 • Полезни сайтове
 • Приятели
 • Friends
 • Friends
 • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения