Забележителностите в Ница


Забележителностите в Ница

Днес ще ви разкажа за забележителностите в Ница. Най-големият френски град на лазурният бряг. Някои го наричат френската Ривиера. Бяхме там през лятото на 2020 година когато Ковид 19 беше доста известен и плашещ вирус. За него няма да говорим и за мерките по улиците и заведенията в които влизахме. Ще насочим вашето внимание към забележителностите в Ница. Градът е четвърти по големина във Франция с население около 400 хиляди души.

 

Забележителностите в Ница

Разбира се с предградията става над един милион. Всичко е съсредоточено към крайбрежието на Ница и неговия плаж.

Какво да видите в Ница

  • Английската алея
  • Музеят на художника Матис
  • Дворецът Масена
  • Музеят на Марк Шагал

Английската алея е най-впечатляваща, защото според мен това е лицето на Ница. Докато се разхождате по нея ще видите най-емблематичните фасади на известни здания. Ужасно красиво е да видите как са подредени високите палми по протежение на пътя. Наистина е много красиво и добре направено. Има място както за плаж, така и да седнеш на сянка.  Построена е по идея на английския архитект Луис Уей през 1830 година. В момента някои от сградите и дворците около Английската алея са превърнати в луксозни хотели.

Наистина много е цветен живота тук и си заслужава да се види. Друга известна забележителност в Ница е дворецът Масена. Площад Масена и обикалящите го червени сгради в италиански стил са идеално място за снимки. Пред него има красиви фонтани, които за наша радост работеха. Искам също да напиша че град Ница влиза в пътеводителите на Европа като т.нар. круизна дестинация. Пристанището е доста удобно за Круизните лайнери.

Всички интересни атракции може да се разгледат пеша, защото града е доста компактен и сравнително малък като площ. Музеят на Марк Шагал е доста интересно място и е открит още докато художника е бил жив. Васадата на музея е ярко червена с характерните прозорци за онова време. Входа е около 10 евро през делничните дни. Вътре може да видите много картини на библейска основа, които са взаимствани от други автори.

И тук има базилика с името Нотр Дам, но не и обърнахме особено внимание защото сме виждали тази в Париж Франция преди пожара. Разходете се до площад Гарибалди. Малък но доста красив. Както е известно Гарибалди е умрял в град Ница и поради тази причина е посветен на негово име площада. Катедралата свети Никола е също интересно да се види, макар че много прилича по стил и украса на много такива в Русия например. Най-доброто място за панорамни снимки е Mont Boron.

Издига се на височина от 200 метра между порт Ница и Кап-Фера. При хубаво време се вижда цялата Ривиера. Крепостта е доста внушителна и може да стигнете до там пеша през една разредена гора. Мисля че за един ден може да се обиколи всичко в Ница. Съседният град Кан също предлага много опции за разходки и посещения. Ако обичате да се разхождате и да харчите пари, трябва да ви предупредя че тук е доста скъпо. Опитайте френската средиземноморска кухня, особено салата Nicoise и рататуй. Подобни ястия опитах в Прованс Франция. Изключително приятни на вкус и мирис. Заслужава си само заради тях да отид апак там.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения