Остров Тахуата най-малкият от Маркизките острови


Остров Тахуата най-малкият от Маркизките острови

Остров Тахуата най-малкият от Маркизките острови само на 5 километра от остров Хива Оа. Открит от испански мореплаватели в края на 16 век. Със своите 69 кв.км  и най-висока точка  връх Amatea с височина от 1050 метра, острова е доста привлекателен за туристите и пътешествениците по море. Тук има почти всичко необходимо за да прекарате една незабравима ваканция.

 

Остров Тахуата най-малкият от Маркизките острови

Повечето продукти за храна на посетителите растат на остров Тахуата. Риба има достатъчно в океана, а  захарна тръстика, ядки и плодове има в изобилие. Планинската верига с височина до 1000 метра разделя това красиво място на две почти равни части. 

Поради тази причина тук няма летище, а се използва летището на съседния остров Хива Оа. Интересно е да се отбележи, че местното население е използвало ръчно направени земеделски сечива от черупки, корали и кости от риба. Друг интересен факт е драстичното намаляване на населението след идването на европейците.

Туземците се разболяват от болестите на цивилизацията и измират почти 3/4 от хората,  защото са нямали необходимият имунитет. Най-голямото населено място е Vaitahu. В кметство има малък музей на историята на острова. Други такива села има по цялото крайбрежие като например: Hapatoni, Hana Telo, Hana Teno и Motopu.Tahuata-attractions-HDR

Основният поминък на острова е износ на копра и туризъм. Ако се сприятелите с някой от островитяните може да ви поканят на лов за глигани, които са в изобилие тук. Основното оръжие е копие направено от костите на риба Меч.

Друг вариант е да се гмуркате с шнорхел в топлите води на Пасифика и да разгледате подводния живот около острова. Настаняването на гостите на остров Тахуата е възможно само в Pension Amatea  и Pension Hanahevane. Намират се в центъра на Vaitahu на брега на морето.

По-добър вариант е да посетите съседният остров Hiva Oa, където има прекрасни условия за морски туризъм, но и тук ще останете очаровани от местните атракции.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения