Атракции в Йемен


Туристически атракции в Йемен

Най-важните атракции в Йемен са преди всичко арабски паметници на културата и архитектурата. Тази красива мюсюлманска страна е разположена в югозападната част на Арабския полуостров, на стратегическата линия между Аденски залив, Червено море и Арабско море. Към държавата принадлежат няколко острова в Червено море - Ел Ихван, Перим и Ез Зубаир и в Арабско море красивият остров Сокорта, за който вече сме писали в предишни наши статии. Столицата на Йемен е Сана, който се намира в западната част на страната.

 

Атракции в Йемен

Релефа е еднообразен, като изключим планинските райони на запад и пустинята на изток. Всъщност Йемен е най-екзотичната арабска страна. Защо ? Защото тук има най-голямо разнообразие както от исторически паметници на културата, така и от природни забележителности. Нека започнем с природните атракции в Йемен. На първо място това е гората Jabal Bura край Al Hudaydah.

Най-голямата запазена субтропическа гора на Арабския полуостров. Разположението е на пет височинни зони в Гранитните планини. Тук се срещат няколко ендемични вида растения. Друга интересна забележителност са така наречените Dragon Blood Tree в   Rokeb di Firmihin край Soqatra. Повечето от вас читатели са ги виждали тези интересни дървета само на снимки.

Исторически атракции в Йемен

Срещат се най-много на остров Сокорта. Bir Ali – вулканично кратерно езеро със зелена вода. Най-дългата пещера Giniba на остров Сокорта. Проучени са 13 километра пасажи от пещерата. Great Dam of marib – истинско инженерно чудо сътворено през 8 век преди новата ера. Това е най-старият язовир в света с дължина 600 метра. В района около него има и други подобни съоръжения. Интерес за туристите представлява язовирната стена, изградена от камъни, най-вероятно носени на ръка от близките каменни галерии. В по-големите градове, в това число и столицата Сана може да видите много интересни средновековни сгради с характерна украса.

Природни атракции в Йемен

Сегашното строителство се отличава с височината на постройките, не характерно за арабския свят. Сградите са високи до 16 етажа, като се използват често строителни технологии на древността. YemenУникален добре запазен укрепен град  Shibam – къщите са гъсто застроени през 16 век една до друга , а по-новите сгради достигат до 30 метра височина. И всичко това стои зад каменна стена, която огражда изцяло City. Най-красивият град в Йемен според нас е град Thula. Строителството на град Thula започва през 1 век пр.н.е. и завършва през 6-ти век от н.е. Заобиколен е от 5 – 7 метра височина градски стени с дължина 2 километра.

Старинната част на града има около 600 добре запазени къщи, които са разположени от двете страни на тесни каменни улици. Друга интересна забележителност е град Таиз и издигащият се над града исторически дворец на височина 450 м над центъра на града. Тъй като Йемен е мюсюлманска страна, съвсем нормално е част от забележителностите да са големите джамии. Ние само ще ги изброим за сведение на туристите, които имат намерение да посетят тази арабска страна. Най-големите и най-красиви джамии в Йемен са:

Al-Amiriya mosque в  Al Bayda, Al Muhdhar Mosque в Tarim, Jami al-Kabir или голямата джамия в столицата Сана, Голямата джамия в Zabid и др. Последната атракция  в Йемен, която сме ви подготвили е дворецът Дар ал-Хаджар. Намира се на 15 км западно от столицата, построен около 1786 година. Разбира се това е един много кратък списък на най-интересните атракции в Йемен. Държавата е много екзотична и туристите остават доволни от посещението си.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения