Природни забележителности в Киргизстан


Най-интересните забележителности в Киргизстан

Много малко хора могат да кажат за забележителностите в Киргизстан. Тази бивша съветска република остава в сянка през последните 20 години. В сравнение с останалите съветски републики, Киргизстан успява да запази своите природни богатства непокътнати. Една от причините е планинският релеф, като средната надморска височина за тази красива страна е 2750 метра.

 

Природни забележителности в Киргизстан

През страната минава планинската верига Тяншан и статистически погледнато тук има 6500 ледника, над 2000 езера и горски масиви, които са защитени със закон и не се използват за дърводобив. Забележителностите в Киргизстан са нейната природа и на първо място може да споменем за планинските езера Исък Кул, Чатър Кул и Сонг Кул. Те се посещават предимно от туристи и алпинисти защото са на голяма надморска височина.

Най-важните забележителности в Киргизстан

И трите езера са плитки и се захранват с вода през лятното топене на ледниците. Друга природна забележителност в Киргизстан е Национален парк Чон Кемин. Този парк е уникален със своята красота и разнообразни планински пейзажи. Предпочитан е от туристите заради близостта му до столицата Бишкек и градовете Кемин и Чуи-Токмок. От три страни е затворен с високи планини с надморска височина между 1400 – 2800 метра. В долината на парка има богат животински и растителен свят.kyrgyzstan Burana tower Препоръчително е посещението в парк Чон Кемин да е през летните месеци за да се докоснете до 630 вида растения, над 4000 вида насекоми, земноводни, влечуги и 9 вида бозайници.

Исторически и културни забележителности в Киргизстан

Някои от животните и растенията са включени в Червената книга. Най-висок връх е  Женгиш Чокусу или Победа с височина 7439 метра,намира се на границата между Киргизстан и Китай. Труден за изкачване връх. Често явление, което се наблюдава са свлачищата, лавините и наводненията. Причина за това е затоплянето на климата и топенето на ледниците. От културните забележителности в Киргизстан може да споменем кулата Burana. Намира се на 80 километра от Бишкек и първоначално е била висока 45 метра. След няколко земетресения частично е разрушена и сега е висока 25 метра.

Част от планиският масив Памир минава през Киргизстан, но това са труднодостъпни места за обикновеният турист. 4,45% от територията на Киргизстан представляват охранявани природни територии с девет национални парка, включват осем държавни резервата и 67 природни парка. Най-старият и най-големият биосферен резерват е Исъккулския. Туризмът в Киргизстан е слабо развит и през последните няколко години се наблюдава леко раздвижване в този сектор на икономиката.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения